Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Overschrijding specialisten is maar 180 miljoen euro’

Redactie Zorgvisie
Medisch specialisten hebben in 2008 voor 180 miljoen extra omzet gedraaid. Dat blijkt onderzoek van het bureau Mazars in opdracht van de Orde van Medisch Specialisten.

Het onderzoek van Mazars vergelijkt de omzetten van medisch specialisten in 2007 met die van 2008. Minister Klink van VWS gaat er vanuit dat specialisten in 2008 461 miljoen euro extra hebben uitgegeven. Het ministerie baseert zich op gegevens van het College voor Zorgverzekeringen, de Nederlandse Zorgautoriteit en DBC Onderhoud. Het onderzoeksbureau Vektis van Zorgverzekeraars Nederland heeft vastgesteld dat verzekeraars voor 630 miljoen euro extra schadelast hebben. Dat onderzoek baseert zich op de dbc’s die medisch specialisten hebben gedeclareerd bij verzekeraars. Volgens Vektis hebben de specialisten veel meer dbc’s gedeclareerd dan ze theoretisch maximaal zouden kunnen leveren.

Overleg Orde en VWS levert niets op

Het overleg tussen minister Klink en de Orde op woensdag 10 juni heeft niets opgeleverd. De Orde had voorgesteld een onafhankelijk onderzoeksbureau de bevindingen van de drie onderzoeksrapporten te laten vergelijken, maar Klink vindt dat te veel tijd kosten. Hij wil voor Prinsjesdag de bezuinigingen invullen. Zonder ingrijpen dreigt er volgens VWS in 2010 een overschrijding van het budgettair kader zorg met 1,3 miljard euro, waarvan 1 miljard in de curatieve sector.

Uurtarief mogelijk omlaag

Overeenstemming is er wel over het aanpassen van de compensatie voor ondersteunende specialisten. Die gaat per 1 januari 2010 in. Volgens de Orde levert dat een besparing op van 180 miljoen euro, waardoor er verder niet bezuinigd hoeft te worden. Maar omdat Klink uitgaat van andere cijfers uit, wil hij nog meer maatregelen. De Orde en VWS steggelen nog over aanpassing van de normtijden. Als ook dat niet voldoende oplevert, sluit Klink verlaging van het uurtarief niet uit. Daartoe heeft hij aangekondigd de overeenkomst met de Orde van Medisch Specialisten over het uurtarief per 1 januari 2010 op te zeggen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

PvdA wil specialisten in loondienst

‘Overschrijding specialisten veel lager dan 400 miljoen’

1 REACTIE

  1. Onbegrijpelijk. De Zorgverzekeraars hebben een voorjaars- en najaarsoverleg met de ziekenhuizen& specialisten . Maken daar afspraken met de ziekenhuizen & med.specialisten .Contract is contract dus wat is het probleem ?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.