Patient safety-II is een ontdekkingsreis’

De nieuwe beweging Patient safety-II wil beter begrijpen waarom dingen in ziekenhuizen zo vaak goed gaan en helaas soms ook niet. ‘Door ook te focussen op wat goed gaat, zet je professionals in hun kracht’, zegt chirurg en LUMC-hoogleraar heelkunde Jaap Hamming.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Jaap Hamming LUMC Patient safety-II
LUMC-chirurg Jaap Hamming: 'Patient safety-II genereert het positieve energie.'

Het klassieke denken over patiëntveiligheid is gericht op het voorkomen en elimineren van fouten. Maar dat is niet voldoende omdat de zorg steeds complexer wordt, zeggen aanhangers van de nieuwe stroming Patient safety-II. Grondlegger van de beweging is Erik Hollnagel, Deens psycholoog en expert op het gebied van patiëntveiligheid. ‘De oude aanpak Patient safety-I heeft de zorg weliswaar veiliger gemaakt, maar de progressie heeft de laatste jaren de snelheid van een gletsjer’, zei Hollnagel eerder dit jaar in Zorgvisie.

Patient safety-II

In Nederland is vaatchirurg Jaap Hamming uit het LUMC een van trekkers van Patient safety-II. In augustus

2
1696

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Mooie ambitie: de patiëntenzorg nóg veiliger maken. Goed dat wordt onderkend dat het ideaal van 0 fouten een ideaal zal blijven. Dat betekent immers ook dat mensen het zullen blijven doen. Tegelijk leg ik daarmee de vinger op de gevoelige plek van Patiënt Safety 2: weer blijft het risico van slechte verhoudingen en DAARDOOR miscommunicatie op de werkvloer onderbelicht. Terwijl daar de oorzaak lag van ca 70% van de calamiteiten die oud-inspecteur Wim Schellekens eens op een patiëntveiligheid uit zijn ervaring opdiepte. En daar moet en kan wel degelijk ook aandacht aan besteed worden. Ik zou daar graag eens met Jaap Hamming over willen spreken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.