Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt verkiest duur ziekenhuis boven huisarts

Sarah Berends
Patiënten kiezen vaak voor een behandeling in het ziekenhuis, terwijl dit bij de huisarts soms wel tien keer zo goedkoop is. Dat meldt de Volkskrant op basis van het overzicht van alle ziekenhuisbehandelingen van DBC Onderhoud.
Patiënt verkiest duur ziekenhuis boven huisarts

De landelijke organisatie hoopt door het publiceren van het overzicht dat patiënten bewuster worden van behandelprijzen. Vaak weten patiënten niet dat zij de behandeling zelf betalen, vanwege een hoog eigen risico.

Besparing

Patiëntenfederatie NPCF deed recentelijk onderzoek naar het bewustzijn van patiënten over behandelkosten. Daaruit blijkt dat patiënten bewuster worden als zij de behandelprijzen kennen, om die reden heeft DBC Onderhoud het overzicht gepubliceerd. Volgens het NPCF-onderzoek hadden patiënten weinig zicht op de kosten van de zorg, vanwege het feit dat rekeningen vrijwel altijd direct naar de zorgverzekeraars worden verstuurd.

Substitutie

Verschuiving van dure zorg naar een plaats waar het goedkoper kan. En liefst nog dichter in de buurt van de patiënt. Dit leidt tot nieuwe samenwerkingsverbanden en financieringsvormen.
Bekijk het dossier

Spiraaltje

Uit het onderzoek van DBC Onderhoud blijkt bijvoorbeeld dat in 2012 ruim 25.000 vrouwen een spiraaltje lieten zetten in het ziekenhuis voor 505 euro. Dit kost bij de huisarts 56 euro. ‘Spiraaltjes kunnen in veel gevallen door de huisarts worden geplaatst’, zegt Hugo Keuzenkamp, zorgeconoom en bestuurder van het Westfriesgasthuis, in het dagblad.

Bordjes

Op de eerste hulp in veel ziekenhuizen hangen nu vaak waarschuwingsbordjes dat de kosten van behandelingen bij de huisarts lager zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.