Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Patiënt wil praktische oplossingen’

Mark van Dorresteijn
De zorg-ict focust zich te veel op een systeem dat alles kan. Patiënten hebben veel meer voordeel van een systeem dat een groot probleem heel goed oplost, dan een groot systeem dat helpt met vele kleine problemen. Dat zegt Kingsley Manning, voorzitter van de Health and Social Care Information Centre in Engeland, in zijn pleidooi over interoperabiliteit.
‘Patiënt wil praktische oplossingen’
Foto: iStock

Manning vertelt dat interoperabiliteit (een uniforme manier van werken tussen verschillende systemen) binnen de NHS sinds lange tijd als heilige graal wordt beschouwd. Hij vindt dat het nu tijd is om ook daadwerkelijk te leveren. ‘Interoperabiliteit moet de basis zijn van wat we doen, maar we moeten niet eindeloos blijven zoeken naar de ideale oplossing.’ Als voorbeeld noemt Manning de studie naar genetica binnen de NHS. ‘We zouden veel meer geld kunnen besparen en patiënten kunnen helpen als we konden voorkomen dat ouderen vallen en botten breken.’ Dat soort systemen zullen volgens hem pas ontstaan als de overheidsorganisaties en zorginstellingen met elkaar samen werken en op de juiste manier data uitwisselen.

Digitale overdracht

In Nederland staat interoperabiliteit ook hoog op de agenda. Schippers schreef recentelijk in antwoord op Kamervragen dat zij sterk voorstander is van elektronische uitwisseling tussen ziekenhuizen, verpleeghuizen, de eerste lijn en thuiszorg. Met name kwetsbare ouderen zijn de dupe van slechte gegevensuitwisseling wanneer zij bijvoorbeeld het ziekenhuis verlaten. De kwaliteit van zorg kan sterk toenemen door tijdige elektronische gegevensuitwisseling, meent de minister.

1 REACTIE

 1. Wat is te doen tegen onjuiste-fraude declaraties van mijn apotheek?
  Met declaratie van iedere medicijn komt extra "prestatie cod" etc.
  Voorbeeld: oog druppels euro 5.41+ prestatie cod. euro 6.42….

  Mijn verzekeraar (VvAA) doet niets!
  Ik ben niet de enige met klachten, wie doet wat???
  Dr. A. Pitar

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.