Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten en zorgverleners willen spreekkamer terug

‘Bezorgde zorgverleners’ riepen woensdag op het ledencongres van vereniging VvAA op om ‘de spreekkamer terug te geven aan de patiënt en de zorgverlener’. De opstellers van het manifest hebben zich in de aanloop naar het congres verenigd in een nieuwe club ‘roergangers’. Ze willen hiermee verder bouwen op de beweging die is ingezet door huisartsencomité ‘Het roer moet om’ (HRMO).
stop400.jpg

De noodzaak van het manifest komt voort uit de bezorgdheid over de ‘bemoeienis van diverse partijen bij de kwaliteit van de gezondheidszorg. Steeds vaker worden zij gehinderd door de manier waarop de zorg is geregeld.’ Om de ‘inmenging door derden een halt toe te roepen’, doen de zorgverleners met het manifest een beroep op zorgverzekeraars, politici en toezichthouders.

Manifest
Op het manifest staan vijf punten, meldt Medisch Contact. Naast de oproep om ‘de spreekkamer terug te geven, wordt ook gevraagd om te stoppen met ‘onnodige sturing’, ‘korte, steeds veranderende contracten’ en een einde te maken aan ‘verspillende bureaucratie’.

Het roer moet om
Het manifest wordt volgende week bovendien gepresenteerd aan ‘alle Nederlandse burgers’, die het kunnen ondertekenen. De initiatiefnemers zeggen in een verklaring dat ze het stokje overnemen van HRMO, ‘dat zich niet langer beperkt tot huisartsenzorg’. De groep ‘roergangers’ is aangegroeid tot meer dan dertig zorgverleners die meerdere disciplines in de zorg vertegenwoordigen.

Dossier Verspilling in de Zorg
Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.