Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntenstop thuiszorg Drenthe

Thuiszorgorganisaties in Drenthe voeren vanaf volgende week een patiëntenstop in wegens geldtekort. Volgens de thuiszorgorganisaties is het budget dat de zorgverzekeraars in 2007 voor Drenthe beschikbaar hadden al op. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) ontkent de financiële tekorten en wijst zorgverzekeraars op hun wettelijke plicht om patiënten de zorg te bieden die ze nodig hebben.

Directeur Bert Hogeboom van thuiszorgorganisatie Icare die ook in Drenthe actief is, verwacht tot het eind van het jaar 1200 patiënten te moeten weigeren. Ook de koepelorganisatie ActiZ van de thuiszorginstellingen verwacht dat er de komende tijd meer patiëntenstops zullen worden afgekondigd.

Zorgplicht

Volgens de NZa mag de meest kwetsbare groep, zoals terminale patiënten, nooit uitgesloten worden van de noodzakelijke zorg. De zorgautoriteit gaat maandag in gesprek met de betrokken zorgverleners.

Bijspringen

Een woordvoerster van de NZa zegt dat andere thuiszorgorganisaties moeten bijspringen als een bepaalde instelling door haar budget is. Dat kan binnen een bepaalde regio, maar het kan ook zijn dat andere regio’s geld afstaan.

Onbegrijpelijk

Vorig jaar zomer speelden soortgelijke problemen en stelden thuiszorginstellingen ook patiëntenstops in. De overheid kwam toen met extra geld over de brug. Volgens de NZa is er dit jaar geld genoeg. “Het geld moet alleen beter worden verdeeld” zegt de woordvoerster. De NZa stelt dat het tegen de regels is om zomaar een patiëntenstop af te kondigen, en noemt de maatregel “onbegrijpelijk”. (ZorgVisie – ANP)

Links:

Bussemaker: geen klantenstops in thuiszorg

‘Klantenstops thuiszorg blijven bestaan’

Geldtekort in AWBZ leidt tot klantenstops

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.