Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Patiëntgegevens slecht afgeschermd tegen nieuwsgierig personeel’

Annelies Vermeulen
Bij vier op de vijf zorginstellingen kunnen patiëntendossiers worden ingezien door al het zorgpersoneel, ongeacht of men iets met de betreffende patiënt te maken heeft. Dat blijkt uit een enquête van Motiv onder bezoekers van de Zorg & ICT Beurs 2011.
'Patiëntgegevens slecht afgeschermd tegen nieuwsgierig personeel'

Bijna alle ondervraagden geven aan dat personeel bij hun organisatie met een persoonlijk wachtwoord moet inloggen voordat men patiëntengegevens kan bekijken of bewerken. Slechts 4 procent zegt dat hun zorginstelling gebruikmaakt van één algemeen wachtwoord voor iedereen die toegang heeft tot de patiëntengegevens. Volgens de geënquêteerden heeft 72 procent van het geautoriseerde zorgpersoneel toegang tot de gegevens van alle patiënten. Bij 20 procent kan het zorgpersoneel uitsluitend bij de gegevens van de patiënten die zij op dat moment behandelen.

NEN 7513

Ook onderzocht Motiv hoe het staat met de bekendheid en de acceptatie van de norm NEN 7513. Deze nieuwe norm geeft richtlijnen voor logging, het vastleggen van activiteiten binnen het patiëntendossier. Bijna de helft van de respondenten geeft aan dat de organisatie voor het einde van dit jaar aan de norm zal voldoen en 12 procent antwoordt dat de zorginstelling bij wie zij werkzaam zijn, nu of binnen enkele maanden aan de norm voldoet. Veertig procent van de respondenten zegt niet te weten wat NEN 7513 is. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Inzage patiëntgegevens door huisarts via Zorgportaal

Ziekenhuis krijgt patiëntgegevens al voor aankomst ambulance

Verzekeraar lekt patiëntgegevens 1,2 miljoen klanten

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.