Patiëntgerichte zorg niet instrumentaliseren’

'Shared decision making, de patiënt als partner: het zijn termen die je veel hoort. Het gevaar is dat we deze termen gaan instrumentaliseren.' Een interview met hoogleraar professional performance, Kiki Lombarts.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
'Patiëntgerichte zorg niet instrumentaliseren'

Kiki Lombarts, hoogleraar professional performance in het AMC, is een van de nieuwe toezichthouders van het Amphia ziekenhuis. Ze begint op 1 september. Bijzonder is dat zij is voorgedragen door de cliëntenraad.

Hoe is die voordracht precies gegaan? ‘Ik heb gesolliciteerd op een vacature voor lid van de raad van toezicht. Na mijn gesprekken met leden en voorzitter van de raad, ging ik het ‘adviestraject’ in. In gesprek met de cliëntenraad was er direct zo’n goede klik dat zij mij hebben gevraagd om namens hen zitting te nemen in de raad van toezicht. Ik vind het een eer om dat

1
158

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Prima betoog. Met betrekking tot laatste alinea ziet Novire het als een frisse uitdaging om het systeem of instrument zo te formeren dat de organisatie zichzelf op praktische- maar ook navolgbare wijze weet te bevragen. Zodat de professional methodisch kan aantonen de waarden en wensen van de patient/klant/burger op een respectvolle en valide wijze uit te vragen in de volle context; niet alleen medisch maar ook sociaal maatschappelijk (visie op participatie vanuit de eigen identitieit). De eerste pilots beloven succesvol te zijn. In 2015 worden de eerste resultaten onderzocht en waarschijnijk in eind 2015 of begin 2016 gepubliceerd. Gaat om deelnemende organisaties in de GGZ (long stay) en de thuiszorg (kortdurend). 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.