Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Per Saldo: ‘Pgb-houders niet serieus genomen’

De werkelijke problemen met de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten worden door staatssecretaris Van Rijn gebagatelliseerd. Dat vinden Per Saldo, de belangenvereniging van pgb-houders en Ieder(in), de koepelorganisatie van chronisch zieken en mensen met een beperking.
Per Saldo: ‘Pgb-houders niet serieus genomen’

In de brief die Van Rijn maandagavond naar de Tweede Kamer stuurde wordt gesuggereerd dat pgb-houders voor een deel zelf verantwoordelijk zijn voor deze problemen. En dat veel van de onrust onder budgethouders ook komt door onwennigheid met het nieuwe systeem. Dat is natuurlijk niet waardoor de problemen worden veroorzaakt.

Zoekraken

In de brief gaat de staatssecretaris nauwelijks in op wat er allemaal misgaat bij de Sociale Verzekeringsbank. Zoals de enorme achterstand bij het beoordelen van zorgcontracten. Het fout invoeren van gegevens door de SVB. Het zoekraken van zorgcontracten. De gebrekkige antwoorden aan de telefoon, omdat SVB-medewerkers onvoldoende weten van de materie. Het haperen van het informatiesysteem waardoor mensen hun declaraties niet kunnen uploaden. En als er uitbetaald wordt, gaat het regelmatig om verkeerde bedragen.

Saers

Aline Saers, directeur van Per Saldo: ‘Deze problemen zijn de werkelijke oorzaken van de wanhoop en onzekerheid bij  pgb-houders en hun zorgverleners. Niet de onwennigheid met het nieuwe systeem of het te laat insturen van informatie. Het zou de staatssecretaris sieren als hij het complete beeld zou schetsen en ook ingaat op zaken die in de uitvoering misgaan.’

Hard aan de slag

De staatssecretaris zegt in de brief dat hij alles op alles wil zetten om zorgverleners in februari uit te betalen. Daarom zal de SVB nu alle facturen en urenbriefjes gaan uitbetalen. Ook als de bijhorende zorgovereenkomst officieel nog niet is goedgekeurd. In 75 procent van de gevallen zal er dan binnen vijf werkdagen worden uitbetaald, zegt Van Rijn. ‘In de resterende gevallen gaat de SVB extra hard aan de slag…om ervoor te zorgen dat er voor half februari wordt betaald.’

Zeer grote twijfels

Per Saldo en Ieder(in) hebben grote twijfels of dit gaat lukken, gezien de enorme administratieve problemen bij de SVB. Mocht half februari blijken dat er nog steeds  zorgverleners niet zijn betaald, dan dient staatssecretaris Van Rijn keihard in te grijpen, vinden de belangenorganisaties. De enige oplossing is dan dat de pgb-houders weer zelf een voorschot op hun rekening krijgen en zelf de zorgverleners gaan uitbetalen. Net zo lang totdat alle problemen zijn opgelost.

Onderzoek

De organisaties vinden verder dat er meteen een onderzoek gestart moet worden naar de problemen die spelen bij de SVB en de andere betrokken organisaties. De Kamer mag deze problemen niet langer negeren en moet bij de staatssecretaris aandringen op een onafhankelijk onderzoek. Bij dit onderzoek zal uiteindelijk ook moeten worden bekeken of de SVB wel de aangewezen partij is om het nieuwe pgb-regime uit te voeren of dat daar toch beter een andere uitvoeringsinstantie mee kan worden belast.

1 REACTIE

  1. Gedegen onderzoek zal uitwijzen dat er teveel te snel in te weinig tijd met onvoldoende geschoold personeel en verouderde software moest worden gedaan. Onwillige partijen vertraagden de voortgang aanzienlijk!
    Alle factoren van invloed waren begin 2014 bekend!!
    Grootste fout die gemaakt wordt is de zorgverzekeraars verantwoordelijk te maken voor non-profit overheids diensten!
    Bezuinigd? Ja op efficiëntie en effectiviteit, niet op geld!
    En we zijn er nog lang niet…….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.