Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeel Gemini geschokt over vertrek cardiologie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De verpleegkundigen van de intensive care en de hartbewaking hebben in een brief aan het bestuur van de Noordwest Zorggroep in Alkmaar en Den Helder hun zorgen geuit over het vertrek van cardiologische zorg uit het ziekenhuis in Den Helder.
Gemini Ziekenhuis.jpeg

De brief is onlangs aan het ziekenhuisbestuur gestuurd en in bezit van Zorgvisie.

Complexe cardiologie
De bezorgde IC-verpleegkundigen reageren op het besluit van de maatschap cardiologie om alle acute en meerdaagse klinische cardiologische zorg te verplaatsen naar de locatie Alkmaar. In Den Helder blijven de poli cardiologie en de dagbehandeling open. Er is wel toegezegd dat er 24 uur per dag een cardioloog aanwezig zal zijn. Begin juli bracht het bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep, het gefuseerde Medisch Centrum Alkmaar en het Gemini Ziekenhuis in den Helder, het besluit naar buiten. ‘De argumentatie om tot dit besluit te komen, heeft ons geschokt en verbaasd, mede omdat wij hierover geen signalen hadden ontvangen van de cardiologen’, zo schrijven de verpleegkundigen.  

Kwaliteit van zorg
Zij vrezen dat het besluit leidt tot achteruitgang van de kwaliteit van zorg in de regio Den  Helder. De IC-verpleegkundigen denken ook dat het vertrek van klinische cardiologische zorg gevolgen heeft voor andere specialismen die van de expertise van cardiologen afhankelijk zijn. ‘Wij uiten bij dezen onze grote zorg dat uitvoering van dit plan het voortbestaan van een basisziekenhuis in Den Helder bedreigt.’

Basisziekenhuis
Het bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep heeft tot nu toe steeds gezegd dat er in Den Helder een volwaardig ziekenhuis zal blijven. Zo blijven er een spoedeisende hulp, een intensive care, verloskundige zorg over. Dit is vastgelegd in een convenant uit 2014. Verplaatsing van de ‘meerdaagse, complexe’ cardiologie is volgens de cardiologen en het bestuur juist beter voor de kwaliteit en de veiligheid.  Reden hiervoor is volgens de raad van bestuur ‘dat complexe cardiologische patiënten steeds vaker een interventie nodig hebben die alleen op locatie Alkmaar aanwezig is.’

Dossier Concentratie en Netwerken
Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.