Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeelsopbouw verschilt sterk per zorgsector

De samenstelling van het personeel in de zorg verschilt sterk per sector. In 2006 telden de zorginstellingen 886.000 werknemers, samen goed voor 558.000 voltijdbanen. Dit blijkt uit de nieuwe statistiek Zorginstellingen van het CBS.

In ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg zijn er veel overheadfuncties. De overhead is in deze zorgsectoren twee keer zo groot als in de gehandicaptenzorg en de verpleging, verzorging en thuiszorg. Bij de ziekenhuizen en de geestelijke gezondheidszorg komt vooral veel kortdurende zorg voor. Kortdurence zorg vereist meer naar verhouding meer administratieve ondersteuning vereist.

Thuiszorg

Verpleegkundig en verzorgend personeel neemt in de gehandicaptenzorg en de verpleging, verzorging en thuiszorg het grootste deel in van de voltijdbanen van werknemers. Het betreft bijna 70 procent van het totale aantal voltijdbanen in deze sectoren. Het aandeel medisch en overig behandelend personeel is in deze sectoren juist relatief laag. In academische ziekenhuizen is er bijna even veel medisch als verpleegkundig en verzorgend personeel. Het aandeel medisch personeel in de algemene ziekenhuizen is echter beduidend lager. Dit komt onder andere doordat academische ziekenhuizen zich naast de zorgactiviteiten ook richten op onderwijs en onderzoek. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Instellingen weinig flexibel met personeel

Tekort aan personeel in zorg- en welzijn

Zorginstellingen beschermen personeel onvoldoende

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.