Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb-houder krijgt geen specialistische thuiszorg

Houders van een persoonsgebonden budget (pgb) krijgen geen gespecialiseerde verpleging vergoed. Ze vallen buiten de boot bij een tijdelijke regeling voor deze zorg.

Verpleging onder verantwoordelijkheid van een medisch specialist gaat in 2010 van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet. Dit jaar geldt voor deze ziekenhuisverplaatste zorg een overgangsregeling. Cliënten krijgen geen indicatie meer, maar de zorg valt nog wel onder de AWBZ: zorgkantoren mogen de instellingen er evenveel geld voor geven als in 2008. Mensen met een pgb vallen buiten deze regeling, doordat de vergoeding rechtstreeks naar zorgaanbieders gaat. Zij raken hun verpleging kwijt, signaleert Belangenvereniging Per Saldo.

Pgb-houders

“Het gevolg is dat de zorg thuis in de soep loopt”, meldt een woordvoerder. “Wij hoorden bijvoorbeeld van een vrouw met een zeldzame ziekte. Omdat ze heel gevoelig is voor infecties, heeft haar moeder een aantekening gehaald om haar te kunnen verplegen. Nu zegt het zorgkantoor: u kunt alleen nog verpleging krijgen van een gecontracteerde aanbieder.” Het gaat volgens Per Saldo om zo’n honderd mensen. Volgens een VWS-beleidsmedewerker kunnen pgb-houders ook naar hun zorgverzekeraars, maar die betalen zelden. De overgangsregeling is er juist omdat verzekeraars nog niet klaar zijn voor deze zorg, erkent hij. “Wij zien het probleem en overleggen binnenkort met Per Saldo hoe we ermee om kunnen gaan.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Klink bekijkt doorstart pgb in Zorgverzekeringswet

Bezuiniging AWBZ nekt dagcentrum ggz-patiënten

‘Vrij besteedbaar pgb komt zorginkoop ten goede’

Fiod: ‘Pgb’s zijn fraudegevoelig’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.