Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

“Pgb-houders draaien elk dubbeltje om”

Pgb-houders gaan wel degelijk goed met hun geld om. Ze besteden hun budget aan de zorg die ze nodig hebben en draaien hier desnoods elk dubbeltje voor om. Tot die conclusie kwam Frans Oostrik in zijn proefschrift: Als je het mij vraagt, waarom mensen kiezen voor zelfbeschikking in de zorg. Oostrik werd door zijn onderzoek zo enthousiast over het pgb dat hij nu ook voorzitter is van Per Saldo, vereniging van persoonsgebondenbudget gebruikers.

Steeds meer mensen vragen een pgb aan, waardoor de kosten explosief stijgen. Op dit moment hebben zo’n 100.000 mensen een pgb. Dit komt volgens Oostrik doordat instellingen niet kunnen voldoend aan de vraag van veel pgb-houders. “Opvallend veel ouders van kinderen met autisme vragen een pgb aan. De ouders willen hun kind graag in huis houden, maar hebben behoefte aan hulp aan huis.”

Pgb-kosten inperken

Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil nu de pgb-kosten gaan inperken. Oostrik denkt dat ze hiervoor twee mogelijkheden heeft. “Instellingen zouden verplicht kunnen worden om flexibel om te gaan met hun aanbod, zodat ze ook hulp aan huis kunnen gaan geven. Maar dit kost tijd en levert niet direct politiek en geldelijk effect op. Een tweede optie om de kosten in de hand te houden is door binnen de AWBZ met budgetten te schuiven tussen zorg in natura en pgb.”

Zorgindicatie

In tegenstelling tot wat gedacht wordt, gaan pgb-houders volgens Oostrik erg goed met hun geld om. “In mijn onderzoek heb ik gezien dat een pgb-houder in principe twee keer zoveel met zijn geld doet. Ze draaien elk dubbeltje om. Mensen vragen zich vaak af of ze het pgb-budget wel aan de goede dingen uitgeven. Maar pgb-houders hebben allemaal een zorgindicatie, dus ze hebben ook daadwerkelijk behoefte aan zorg. Dan kijk je wel uit waar je je geld aan uitgeeft.” Kinderen die thuis wonen en zorg ontvangen zijn volgens Oostrik goedkoper, dan wanneer zij in een instelling wonen. “Thuis heb je geen huisvestingskosten en worden de kosten van de zorg gedeeld tussen ouders en hulpverleners.”

Doorsnee samenleving

Oostrik zag een aantal kenmerken van pgb-houders. Pgb-houders zijn een doorsnee van de samenleving. Het zijn voornamelijk vrouwen (75 procent), hoewel het aantal mannen stijgt nu steeds meer autistische jongens een pgb krijgen. Mensen kiezen niet alleen een pgb vanuit een negatieve ervaring bij instellingen, maar omdat ze de regie over hun leven willen behouden. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Bussemaker: pgb’s niet stopzetten

VWS: geld pgb in juni op

Pgb slokt groeiruimte AWBZ op

Bussemaker past pgb-regeling aan

Pgb-kosten blijven stijgen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.