Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PGB-makelaars dagen Achmea voor rechter

Redactie Zorgvisie
Bemiddelaars voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) spannen een rechtszaak aan tegen zorgkantoren van Achmea. Die storten sinds 1 januari geen geld meer op de rekening van pgb-bemiddelaars.
PGB-makelaars dagen Achmea voor rechter

Een aantal Achmea-zorgkantoren maakt persoonsgebonden budgetten sinds 1 januari 2008 alleen nog over naar de cliënt zelf, niet meer naar diens zorgbemiddelaar. Veel pgb-houders geven een volmacht aan hun bemiddelaar – die hun zorg inkoopt en de administratie regelt – zodat deze voor hen het pgb-geld krijgt. Een aantal zorgkantoren van Achmea geeft geen gehoor meer aan deze volmachten. De bemiddelaars vinden dat hun cliënten zelf moeten kunnen bepalen wat er met hun geld gebeurt. “Juridisch handelt Achmea niet correct. Een volmacht kun je niet weigeren te volgen”, zegt Rita Dorst van pgb-bureau Emeritus.

Rechtszaak

De pgb-makelaars moeten nu de rekeningen van zorgverleners voorschieten. Omdat overleg met de zorgkantoren niets heeft opgeleverd, beginnen Emeritus en Zorgmakelaar Nederland een rechtszaak tegen de zorgkantoren. Tot 22 mei kunnen andere bemiddelaars zich nog aansluiten, zegt Dorst.

Formele relatie

Achmea-woordvoerster Christine Rompa zegt dat de zorgkantoren hun beleid hebben “aangescherpt” omdat ze alleen met de klant een formele relatie hebben. “De cliënt moet verantwoording afleggen over de besteding van het pgb, niet de bemiddelaar. Als het pgb-bureau de administratie niet zorgvuldig bijhoudt, is de klant degene die moet terugbetalen.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.