Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pier Eringa vertrekt bij Albert Schweitzer

Mark van Dorresteijn
Bestuursvoorzitter Pier Eringa van het Albert Schweitzer ziekenhuis treedt per 1 april aan als de nieuwe president-directeur van ProRail. ProRail is de beheerder van de spoorweginfrastructuur in Nederland.
Pier Eringa vertrekt bij Albert Schweitzer
Foto: Frederike Roozen-Slieker

Bij zijn aantreden begin 2010 zei Eringa een periode van ongeveer zes jaar te willen aanblijven en die maakt hij dus bijna vol. Eringa: ‘Ik ben enorm trots op deze organisatie zoals die nu staat en ook op alle mensen die hier met hoofd, hart en ziel werken. Het succes danken we aan hen allemaal samen. We hebben een prachtig ziekenhuis waar we topzorg leveren. Voor de patiënten verandert er niets als ik vertrek, ik laat het Albert Schweitzer ziekenhuis achter in zeer vertrouwde handen van collega John Taks, het Stafbestuur en alle dokters, verpleegkundigen en iedereen in alle denkbare functies. Het is een erg mooie tijd geweest.’

Resultaten Eringa

Bij zijn vertrek heeft Eringa ruim vijf jaar leiding gegeven aan het Albert Schweitzer. Hij heeft in die periode samen met medebestuurder John Taks belangrijke successen geboekt, waarvan het meest zichtbare: tweemaal achter elkaar de status van ‘Beste Ziekenhuis van Nederland’ in de AD Ziekenhuis Top 100 van 2013 en 2014. Het huidige bestuur herstelde onder meer het vertrouwen binnen het management, zorgde voor een meerjarig positief financieel resultaat en bezorgde het ziekenhuis de kwaliteitsstatus Topklinisch Opleidingsziekenhuis (lid STZ). Eringa laat weten uit te kijken naar de uitdagingen die hem wachten bij ProRail. ‘ProRail is een prachtig bedrijf dat midden in de samenleving opereert en een belangrijke rol speelt in de mobiliteit van Nederland. Ik zie ernaar uit om samen met alle ProRailers aan de slag te gaan met de nodige kwaliteitsverbeteringen. Daar waar daadkracht moet samengaan met diplomatie, liefst in een complexe omgeving, voel ik me het best op mijn plek.’ Hij bewees dat eerder al, onder meer als politiekorpschef en gemeentesecretaris.

Opvolging

Over de opvolging van Eringa en de manier waarop nu wordt vorm gegeven aan de beoogde gezamenlijke raad van bestuur van Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, is op dit moment nog niets bekend. ‘Daarvoor is het te vroeg’, zegt Gert Jan Woudenberg, voorzitter van de raad van toezicht. ‘Deze situatie is nieuw. We gaan nu kijken en nadenken over een goede aanpak voor de toekomst. Uiteraard waarborgt bestuurder John Taks de continuïteit. Juist het feit dat hij en Eringa de afgelopen jaren een ijzersterke organisatie hebben opgebouwd, rechtvaardigt het vertrouwen dat de topzorg en alle grote en kleine processen gewoon doorgaan.’

ProRail

Bij ProRail staat Eringa de komende jaren voor de opgave concreet invulling te geven aan de Lange Termijn Spoor Agenda (LTSA) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Doel van deze agenda is kwaliteitsverbeteringen voor treinreizigers en goederenverladers te realiseren. Zo moeten de kwaliteit en beschikbaarheid van de infrastructuur verder omhoog en de samenwerking met vervoerders, decentrale overheden en consumentenorganisaties nog hechter.

Personalia

Hier vindt u de laatste wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht in zorginstellingen.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.