Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pijnstillers vergroten kans op hartfalen

Mark van Dorresteijn
Patiënten die veel pijnstillers innemen, hebben een verhoogde kans op hartfalen. Na een jaar krijgen 3 op de 1000 gebruikers met een gematigd risico op hartfalen een vermijdbare hartaanval. Dit geldt bij een inname van 2400 milligram ibuprofen of 150 milligram diclofenac, beide dagelijkse doses die standaard zijn bij artritis.
Pijnstillers vergroten kans op hartfalen

Dit heeft het Britse medische tijdschrift The Lancet donderdag 30 mei gepubliceerd. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van ruim 350.000 patiënten.

Hartfalen of pijnvermindering

Bij reuma is de gebruikelijke dosering 1200 tot 1600 milligram per dag, zo staat op de bijsluiter van ibuprofen. ‘In ernstige gevallen kan soms tijdelijk maximaal 2400 milligram per dag gegeven worden.’ Patiënten die kampen met chronische pijn moeten zelf bepalen of het verhoogde risico op hartfalen opweegt tegen de pijnvermindering, zei Colin Baigent van de Oxford University, die het onderzoek leidde.

1 REACTIE

  1. Ik heb altijd grote moeite met dit soort publicaties, ook al worden ze in de Lancet gepubliceerd. Zolang het vervolgonderzoek en een oorzakelijke relatieonderzoek niet zijn uitgevoerd, dient een dergelijk epidemiologisch verband gewoon op de plank te blijven liggen. Nu stoppen onderzoekers met verder onderzoek, vaak omdat zij in een gezaghebbend tijdschrift hebben gescoord. Ik vind het alles bijeen erg gemakkelijk. De patient heeft er vooralsnog niets aan en wordt hopeloos verontrust.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.