Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Plan moet ontslagen en faillissementen zorg vermijden

Redacteur KinderopvangTotaal
Onder regie van staatssecretaris Van Rijn moet een langlopend transitieplan met gemeenten, instellingen en zorgverzekeraars worden opgesteld. Alleen zo zijn faillissementen en massaontslagen in de ouderenzorg te vermijden. Dat concludeert brancheorganisatie ActiZ naar aanleiding van een PwC-rapport over de effecten van hervormingen in de langdurige zorg.
Plan moet ontslagen en faillissementen zorg vermijden

Zorgorganisaties verwachten gemiddeld 30% minder cliënten binnen te krijgen door de hervormingen in de langdurige zorg. Vandaag debatteert de Tweede Kamer hierover. De tarieven voor ouderenzorg zullen dalen en de omzet gaat met minstens 14 procent omlaag, is de verwachting van de zorginstellingen. Daarnaast heeft een groot deel van de instellingen problemen met de financiële effecten van hun vastgoed. Dat alles kan leiden tot zo’n 80.000 ontslagen in Verpleging, Verzorging en Thuiszorgsector (VVT).

Analyse

Dat blijkt uit de zogenoemde  “impactanalyse” van PwC (PricewaterhouseCoopers) en brancheorganisatie ActiZ naar aanleiding van de hervormingen in de langdurige zorg. In de analyse wordt gebruik gemaakt van een instrument om de effecten van de maatregelen te meten. ActiZ concludeert dat een “Integraal transitieplan” nodig is, waaraan ook gemeenten en zorgverzekeraars zich verbinden. Staatssecretaris Martin van Rijn moet de regie nemen over een dergelijk plan en voldoende tijd nemen voor de transitie.

Strakke regie

‘Hervorming zonder strakke regie leidt tot onnodige ontslagen en sluiting verzorgingshuizen,’ concludeert de brancheorganisatie. In het huidige Zorgakkoord is afgesproken dat gemeenten met 60 procent van het huidige budget de persoonlijke verzorging en begeleiding moeten gaan uitvoeren. In de praktijk zal daarvan, volgens de impactanalyse, nog maar 53 procent van overblijven doordat gemeenten lagere prijzen voor de zorg per cliënt zullen bedingen. Daarnaast ontstaat leegstand in verzorgingshuizen omdat zorgkantoren, sneller dan het voorgenomen kabinetsbeleid, minder zorg inkopen voor mensen met een lage zorgzwaarte. ‘Zorgorganisaties zien zich genoodzaakt verzorgingshuizen te sluiten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.