Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast Voorzorg: ‘De gehandicaptenzorg mag veel meer twinkelen’

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
‘De gehandicaptenzorg is heel innovatief’, zegt Rian van de Schoot, directeur Leren, Innoveren en Onderzoeken bij Vilans. Vilans bundelde alle goede voorbeelden in haar Twinkelcampagne. Bestuurder Susanne Krisse vertelt in de podcast over de innovatie in haar organisatie.
Voorzorg 34 Vilans

Deze podcast is gemaakt in samenwerking met Vilans

Zorg en ondersteuning aan mensen met een beperking zou zo veel mogelijk onderdeel moeten zijn van het gewone leven. Dat is de visie van de kleinschalige gehandicaptenorganisatie de Berkelhof, waar Susanne Krisse bestuurder van is. In plaats van een ‘snoezelruimte’ waar geuren en geluiden uit artificiële apparaten komen, gaan de cliënten van de Berkelhof de natuur is om bessen te plukken. De vogelgeluiden krijg je er bij zo’n uitje gratis bij.

Een paar handen

In het project ‘Eén paar handen’ zocht de Berkelhof hoe ze nog minder professionals rondom de cliënten kunnen hebben – terwijl de zorg op hetzelfde niveau blijft. Begeleiders kregen extra bijscholing waardoor zij ook handelingen en oefeningen met de cliënten konden doen waar normaal gesproken een aparte fysiotherapeut of andere specialist voor langs moet komen.

Wild idee

Vilans begeleidde de Berkelhof en andere organisaties die langdurende zorg geven in dit soort innovatietrajecten. Hoe kom je van een ‘wild idee’ naar concrete duurzame innovatie. ‘Innovatie gaat namelijk niet vanzelf’, weet Van de Schoot. Het vraagt continu aandacht en lef van bestuurders – ook als er dingen fout gaan.

Geleerde lessen

Dankzij dit project zag Vilans allemaal voorbeelden van innovaties in de langdurende zorg. Over de lessen die uit deze projecten te trekken zijn vertelt Van de Schoot meer in de Voorzorg podcast. Ook Krisse vertelt over de visie van de Berkelhof en wat er nodig was voor het ‘één paar handen’-project.

Meer afleveringen van onze podcast luistert u in uw favoriete podcast-app, zoals Spotify en Apple podcast.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.