Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Politiek bezorgd om veiligheid van zorgpersoneel

Mark van Dorresteijn
CDA-Kamerleden Coşkun Çörüz en Janneke Schermers willen van de ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) horen hoe zij denken dat werkgevers als bijvoorbeeld ziekenhuizen pal kunnen staan voor hun personeel als dat te maken krijgt met geweld.
Politiek bezorgd om veiligheid van zorgpersoneel

De CDA’ers vragen de twee bewindslieden of het klopt dat ziekenhuispersoneel niet anoniem aangifte kan doen. Ook willen ze weten of werkgevers namens een bedreigde werknemer aangifte kunnen doen. Indien dat niet mogelijk is, horen zij graag andere oplossingen voor werkgevers om de bereidheid tot aangifte van het personeel te vergroten na agressie of geweld.

Aangifte onder naam werkgever

De Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) liet eerder deze week weten dat artsen en verpleegkundigen, na een bedreiging, aangifte moeten kunnen doen onder de naam van hun werkgever. “Bij een aangifte staat nu de volledige naam van de aangever vermeld. Daders kunnen er zo vrij makkelijk achter komen waar de aangever woont, met alle mogelijke gevolgen van dien”, zegt NVSHV-voorzitter Frans de Voeght. “Het is daarom beter om de aangifte te doen onder de naam van de werkgever. Op de eerste hulp van ziekenhuizen is het personeel veel gewend. Van een scheldkanonnade kijkt niemand meer op, maar een doodsbedreiging gaat over elke grens.”

Aanrijding tijdens vluchtpoging

De Tweede Kamerfractie reageert op een incident in het Medisch Centrum St Radboud (UMC) Nijmegen waarbij twee jongeren op de eerstehulpafdeling onder andere een arts en een verpleegkundige bedreigden. De twee belandden in het ziekenhuis nadat zij met hun scooter een 50-jarige voetganger hadden aangereden. De jongens reden de voetganger aan, toen zij probeerden te ontkomen aan een politiecontrole. De man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Familie van de jongens biedt in een ingezonden brief in De Gelderlander excuses aan. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees meer:

‘Verplegers GGZ moeten aangifte doen van geweld’

Geweld vaak ‘gewoon’ voor gehandicaptenverzorger

Ambulancepersoneel wil maatregelen tegen geweld

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

 1. Aangifte doen is een ” MUST ” .
  Het gaat te ver , dat men geen aangifte meer durft te doen in NL.
  Dat is de verloedering van de Maatschappij. Je kunt er alles bij halen zoals Grondwet ; etc..Aangifte : Gewoon Doen !.

 2. Lees alle reacties
 3. Ben het helemaal eens als ook blijkt dat hulpverlener of de organisatie waar deze voor staat ook zijn zorg op de wijze doet zoals e wgbo voorschrijft. Maar helaas moeten we vaststellen dat inmiddels tienduizenden onbedoelde schade oplopen en daarvan duizenden overlijden door niet natuurlijke dood. Dit is jaren in de doofpot terecht gekomen en nog stds doet men hiervoor alle moeite. Laten we het vooral niet hebben over de medische bedreigingen vanuit deze beroepsgroep en dus de hulpverleners. Dus ik ben het er helemal mee eens dat aangifte gedaan moet worden dr zowel de hulpverlener als de patient. Gelijkwaardige behandeling , artikel 1 van de grondwet. En niet zoals het nu gaat de eenzijdige kant van dit verhaal. En helemaal mee eens dat er hard opgetredn moet worden. Maar een aangifte stelt helemaal niets voor. Maakt in veel gevallen eht probleem groter als je er structureel niets aan doet. Hier staat de beroepsgroep bekend wordt dat de patient geen inbreng heeft en helemaal ken erkenning als het gaat om deze onbedoelde schade. Ditr geeft reactie vanuit het slachtoffer en helemaal terecht. Oog om oog tand om tand beste gezondheidszorg. De politiek wat wil deze doen hieraan. Ze hebben tientallen jaren de slachtoffer en nabestaanden laten barsten. Tienduizenden patienten door niet natuurlijke dood de afgelopen jaren. Grote zwijgcultuur e doofpotcultuur.

 4. Helemaal met bovenstaande eens;
  aangifte doen; altijd !
  Ook als het alleen verbaal is..
  Hier ligt nl. de wortel van het kwaad..schelden doet nl.
  óók pijn..
  Mijn teamleidster greep helaas pas in toen cliënt in Thuiszorg het niet meer mondeling kon winnen na
  minstens 2 lange jaren
  jennen en beledigen….
  Het MIM formulier werkte dus totaal niet; pas toen cliënt stagiaire wilde slaan is zorgcontract opgezegd..

 5. Medewerkers van een spoedeisende hulp worden bij het uitoefenen van hun beroep regelmatig geconfronteerd met agressie. Dit gaat soms zover dat de medewerker klappen ontvangt en fysiek en psychisch letstel oploopt. Het komt ook voor dat er gerichte (doods)bedreigingen worden geuit naar medewerker of naar diens familieleden. De medewerker is bang om aangifte te doen. Zijn/haar achternaam moet nu nog in het proces-verbaal worden vermeld, waardoor in veel gevallen het woonadres eenvoudig traceerbaar is voor de dader. Het is voorgekomen dat in een dergelijk geval de dader ‘even verhaal kwam halen’ en voor de deur van het privéadres stond.
  Het wordt hoog tijd dat er aanpassing wordt gemaakt in de wet. Bij aangifte moet de privacy van de medewerker beter worden gewaarborgd. Hiermee zal het gevoel van veiligheid én de aangiftebereidheid stijgen. Dit is noodzakelijk om het toenemende agressieve en bedreigende gedrag een halt worden toe te roepen. Het signaal “Handen af van onze zorgverleners” wordt hiermee nog eens onderstreept.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.