Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Politiek reageert positief op advies zorgkosten Klink

In de Tweede Kamer wordt positief gereageerd op het advies van oud-minister Ab Klink van VWS over miljardenbesparingen in de zorg. PvdA, CDA, VVD en de ChristenUnie scharen zich er achter
Politiek reageert positief op advies zorgkosten Klink

PvdA-leider Diederik Samsom ziet het advies als een ondersteuning van zijn eigen visie met daarin een grotere rol voor de huisarts en de wijkverpleegkundige. ‘Je kunt betere zorg leveren en tegelijk geld besparen, als je je niet richt op zoveel mogelijk behandelingen, maar op de beste behandelingen.’

Sybrand Buma

Ook CDA-leider Sybrand Buma is het eens met Klink. ‘Advies van een kenner samen met mensen uit de zorg. Aan de slag hiermee’’, twittert hij. Op twitter schaart ook VVD-Kamerlid Karin Straus zich achter het plan. ‘Om iedereen zorg te kunnen bieden moeten we verkwisting bestrijden’, laat ze weten.

Samsom

Samsom wil ook dat ziekenhuizen niet meer met elkaar concurreren, maar gaan samenwerken. Specialisten worden dan niet meer per verrichting betaald, maar komen in loondienst.

Arie Slob

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob wil af van het systeem waarbij meer wordt verdiend als er meer behandelingen zijn. ‘Er moet gerichter gekeken worden of behandeling noodzakelijk is. Nu is er sprake van te veel en onnodige opnames. We moeten niet bang zijn dat de zorg verschraalt als er effectiever wordt gewerkt en ondoelmatigheid wordt tegengegaan. Het verbetert de zorg juist.’ (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorg kan miljarden geodkoper volgens oud-minister Klink

10 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ab Klink (ja die, en tegenwoordig hoofd van ???? van Booz & Company; niet te geloven) ) heeft een voorstel gedaan naar de overheid om in de zorg 4 tot 8 miljard te sparen DOOR BETERE KWALITEIT. ** Dit schreef ik naar kassa daarover; ** AAN KASSA: Die vuile vieze geslepen bureaux als Booz & Company — ik herhaal al zulke bureaux, niet alleen Booz & Company; ook heel veel kleintjes — hebben de zorg kapot gemaakt. Die hebben jarenlang met nietszeggende kreten en kleine groepjes zogenaamde “helpers” een HELE HELE DURE PLAATS GEPAKT IN DE ZORG door en met zogenaamde onderzoeken, analyses, adviezen, statistische overzichten, nietszeggende cursussen. Let op, dezelfde miljarden waar ze nu over praten. Maar dat zeggen de geslepen jongens en dames in dure pakken en mantelpakjes niet. “Door te focussen op betere zorg”, vermelden ze. Dat is weer zo’n kreet waarvan ze weten dat die het goed doet. Vraag ze naar een inco, ondersteek of thermometer en ze geven je respectievelijk een figuurzaag, een potlood en theekop in je hand. Mensen let op: “door meer kwaliteit besparen we 4 tot 8 miljard” zeggen ze; bedenk dat het laagste en hoogste getal 4000 miljoen verschilt (vierduizend miljoen). Dat is dus gewoon een slag in de lucht. “En dat doen we op kwaliteit”. Het is om te gieren. Vraag elke directeur van een zorginstelling om betere kwaliteit en hij zegt dat hij daar het geld niet voor heeft. Voor het gemak noemen ze niet een concrete actie om ook maar 1000 euro te besparen; nee zij besparen 8 miljoen maal 1000 euro (achtduizend miljoen). Ik weet wel een besparing van miljoenen voor de toekomst. HOUD VOORAL BUREAUX ALS BOOZ & COMPANY BUITEN DE DEUR. Ze (Klink, zijn bureau en consorten) zitten gewoon te vissen naar een makkelijke nietszeggende opdracht die miljarden oplevert. Doen criminelen ook. Jullie denken dat ik een bestuurder van een instelling ben. Helemaal mis. Mijn heel lieve en knappe vrouw (nog maar 68) heeft er – onder andere vanwege de slechte instellingenzorg — een eind aan gemaakt in de zorginstelling omdat HEEL HEEL VEEL GELD voor echte kwaliteit gedurende 20 jaar naar geslepen bureaux als Booz & Company is gegaan. Het meest ergerlijke is nog dat sommige bestuurders onder een hoedje hebben gespeeld met zulke bureaux en daar in hun derde huis in Toscane GEEN ENKELE SPIJT VAN HEBBEN.

 3. ja ja haal ab klink er maar bij die is weg en heeft daar niets meer mee uit te staan over de zorg maar schippers is ook geen braafje zei laat ons nog meer eigen bijdrage betalen maar daar wordt niet naar gekeken of men deze dat wel kan betalen ben zelf chronich ziek en heb ook pensioen dus dat kan ik niet allemaal ophoesten,tevens vraag ik mij af van waar is men mee bezig om alles flink uit te buiten

 4. Klink zl het nooit leren. Als minister bakte hij er al niets van en onder poltieke druk stond hij toe dat er in heel Nederland gedotterd kan worden, wat weer een overkill aan onnoige ingrepen veroorzaakte, wat als je een vergunning hebt moet je wel aantallen maken en helaas de beroepsgroep controleet de indcatie steling niet of nauwelijks, dus vrijspel voor iedereen en veel onnodige ingrepen. Nu zeggen, dt er teveel wordt6 gdaan jaja zo lust ik er nog wel een antal. Nee heer Klink inzicht in de markt heb je niet, zolang er per verrichting wordt vergoed is de prikkel om veel te doen daar. De oplossing moet in kwaliteit worden gezocht, maar dat worrd staat neregens in het rapport.

 5. De politiek ( 2e kamer , regering enz.)is als een staatslot: uitzicht op miljoenen(salarissen).In zo`n lot ga je als politiek toch niet snijden . Zie het lot van Klink : Consultant. Voor veel geld veel woorden gebruiken om niets te zeggen. Hij blijft een creatieve boekhouder. Overigens geachte ANH Jansen wordt er in de overbetaalde delen van de zorg wel een eed afgelegd : de eed van Hypocrietus.

 6. In het Parool van zaterdag jl de ontboezeming van A Klink: ‘De ex-minister wil het nieuwe model als consultant helpen invoeren. De CDA’er erkent dat zijn werkgever Booz&Co ook financiele motieven heeft, maar dat is ‘100 procent niet’de reden waarom hij er bij betrokken is. ‘ik had dit als minister al willen uitvoeren, maar door de val van het kabinet is dat niet gelukt. Ik geloof hierin en ik weet dat minister Schippers dezelfde agenda heeft.
  Zie de agenda van Schippers: geen verticale integratie, geen regio budgettering, geen populatie bekostiging, meer concurrentie en meer samenwerking, superconvenant en het MBI; wettelijke doorleverplicht voor artsen en zorginstellingen; gratis leveren van zorg.
  Honorering Minister: 225.000 euro per jaar.
  Zie de agenda van A Klink: verticale integratie, geen regio-budgettering,geen populatie bekostiging, meer concurrentie, en op prijs en op kwaliteit, verder afromen van inkomens van specialisten, specialisten niet in loondienst, inzet op intrinsieke goedheid artsen, gratis leveren van zorg.
  Honorering Consultant A Klink: 275.000 per jaar excl bonus voor binnenhalen opdracht.
  Intrinsieke goedheid bij consultants/adviseurs is onbekend. Leggen geen Eed van Hippocrates af.
  Follow the Money. Hoezo economische prikkel?
  We wachten het advies van W Bos in vertrouwen af. Ook hier geen economische prikkel van de zijde van KPMG; W bos doet het voor 400.000 euro per 4 dagen per week. Dag 5 is papadag en in de weekenden werkt W Bos niet.
  A Klink is het prototype van een lid van de Nomenklatura in dit land. 28 pagina’s copy en past met een nietje en VWS betaalt er 275.000 euro voor. Premie geld.
  Over doelmatige besteding van premie en belastinggeld wordt dan niet meer gesproken.

 7. E.K
  Niet alleen Klink, maar allemaal hebben ze boter op hun hoofd!
  Niet op te noemen zoveel voorbeelden te over?
  EEN HEEL GOEDE RAAD van een leek:
  De politiek moet snel de topsalarissen(en eigen salarissen,om een voorbeeld te stellen) in de dienstensector hard snoeien(naar minimale grenzen),want, dat smoesje, dat ze naar buitenland vertrekken is grote onzin om niet hun geloofwaardigheid(die al duidelijk op de helling staan, met al die excessen als vb).
  En dan nog dat eenmaal afgesproken decadenten afspraken wettelijk niet meer aangevochten kunnen worden zijn allemaal sprookjes.(vb VESTIA!)

 8. Altijd verstandig om dit soort rapporten zelf door te nemen. A Klink wil de marktwerking juist versterken door ook concurrentie op kwaliteit door te voeren. Naast de huidige prijsconcurrentie. Verzekerden moeten vooraf kunnen inschatten welke kwaliteit zorg zij wensen voor welke prijs. Verzekeraars moeten die kwaliteit dan transparant maken. A Klink ziet nog wel een ethisch probleem: de arts moet zorg van verschillende kwaliteit gaan leveren en dat is strijdig met de Eed van Hippocrates.
  De 8 miljard euro die A Klink voorspiegeld gaan de artsen zelf inleveren met vertraging om hen niet al te veel te demotiveren.
  En A Klink wil de ouderenzorg op de helling zetten. Hij heeft berekend dat de gezondheidswinst voor jongeren veel groter is dan voor ouderen. Volgens het utiliteitsbeginsel dient dat de schaarse euro te worden besteed aan de partij die het meest oplevert.
  Hoopgevend?
  Het CDA heeft recent een visie document gepubliceert waarin zij pleit voor het beleven van het leed dat het leven met zich meebrengt, conform de Christelijke traditie en cultuur in dit land.
  Leven is lijden. Wij worden geboren boven het graf en zijn ten dode opgeschreven. Iedere dag is een stap dichter naar het graf. A Klink deelt deze visie.
  Hij gaat tot slot uit van de intrinsieke goedheid van de zorgaanbieder om in te leveren en gratis goede zorg te bieden.
  De winst in euros mogen de verzekeraars opstrijken. Achmea heeft al laten daar wel oren naar te hebben.
  Zo hoophevend is dit rapport van A Klink dus niet.

 9. Iets in mij zegt dat de heer Klink boter op zijn hoofd heeft. Dat heeft iets met zorg en markt te maken, en zijn prominente aandeel daarin. Maar laat ik vooral positief concluderen: voortschrijdend inzicht en gezond verstand winnen het blijkbaar van het dogma van de markt. Hoopgevend.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.