Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Ziekenhuisbestuurders moeten langer in hun functie blijven om echt verschil te kunnen maken

Ziekenhuisbesturen hebben gemiddeld 2,7 jaar dezelfde samenstelling, blijkt uit onderzoek. Is dat te kort voor bestuurders om verschil te maken?

De periode waarin een ziekenhuisbestuur in dezelfde samenstelling bestuurt is korter geworden, blijkt uit onderzoek van Hanneke Beijer, Hemmo Huijsmans en Guus de Vries, partners van adviesbureau dev organisatieadviseurs. Er wordt ook meer gewisseld en het aantal ziekenhuisbestuurders is opnieuw toegenomen. Raden van toezicht en bestuurders hebben vaak behoefte aan een snelle opvolging, terwijl het soms verstandig is om eerst lessen te trekken uit de bestuurswissel.

Lees op Skipr: Bestuursstoelendans in ziekenhuizen: meer wisselingen en kortere termijnen

Investeren in samenwerking

Meer wisselingen en grotere bestuursteams vragen om aandacht voor het team en de onderlinge verhoudingen, schrijven de onderzoekers. “Gedurende de hele zittingsperiode van een bestuur is het investeren in de samenwerking van belang. De complexiteit van het besturen van een ziekenhuis vraag een stevig bestuursteam. Belangrijk aspect daarbij is een passende rolverdeling. Ziekenhuizen kiezen meestal voor de traditionele rollen van voorzitter en één of meerdere leden. Een enkel ziekenhuis kiest voor een bestuursteam zonder voorzitter.”

Een snelle opvolging is niet altijd raadzaam, volgens de onderzoekers. “Soms is het verstandig om eerst samen lessen te trekken uit de vorige bestuurswissel. Wat ging daarin goed en wat willen we dit keer anders, beter doen?”

De poll is gesloten, de uitslag vindt u hier.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.