Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Preventie psychische problemen zonder e-health ondenkbaar’

Mark van Dorresteijn
Preventie en behandeling van psychische problemen zonder het gebruik van internet wordt ondenkbaar. Dit concluderen onderzoeker Heleen Riper en collega’s van de vakgroep Klinische Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam in de ZonMw Kennissynthese 2013.
‘Preventie psychische problemen zonder e-health ondenkbaar’
Foto: ANP - Koen Suyk

Internetinterventies blijken effectief, besparen kosten en kunnen een groot publiek bereiken, volgens de onderzoekers. Dit geldt met name voor depressie- en angstpreventie voor mensen met lichte en zwaardere problematiek. Daarnaast stapelen de bewijzen zich ook op voor online suïcidepreventie, preventie van eerste psychosen en overbelasting bij mantelzorgers. Internet wordt ook veelvuldig gebruikt voor de versterking van mentale vitaliteit voor mensen met en zonder psychische problemen.

Herstructuring ggz

E-health vormt een belangrijk onderdeel van de toekomstige herstructurering van de geestelijke gezondheidszorg, zoals blijkt uit de recente plannen van VWS. De vraag of e-health hieraan daadwerkelijk een bijdrage kan leveren wordt nu positief beantwoord, zo stellen de onderzoekers.

Koplopers

Nederland loopt wereldwijd voorop in het onderzoek naar en implementatie van online preventie en behandeling. Riper en collega’s concluderen eveneens dat voor de bestendiging van online preventie en behandeling anders dan depressie en angst aanvullend onderzoek nodig is. En dat opschaling van deze interventies in de praktijk nog steeds een uitdaging vormt.

Toekomst van onlinepreventie

De onderzoekers laten ook zien dat innovatieve digitale trends in onderzoek de ontwikkeling van een individuele aanpak van psychische problemen mogelijk gaan maken. Nieuwe onderzoeksmethoden maken het voorstelbaar meer grip te krijgen op voor wie welke preventie en behandeling het meest geschikt is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.