Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prijsafspraak mag ook bij spoedzorg

Voor het eerst wordt op 1 januari 2009 een deel van de spoedeisende zorg vrij onderhandelbaar. Het gaat om hart- en herseninfarcten. Minister Klink neemt hiermee het advies van de NZa over om zorg bij hartstoornissen en beroertes naar het b-segment over te hevelen.

Tot nu toe mochten ziekenhuizen en zorgverzekeraars alleen vrij onderhandelen over planbare zorg. De zorg bij doorbloedingsstoornissen van hart en hersenen is gedeeltelijk spoedeisend. Daarmee doet spoedzorg zijn intrede in het b-segment en kunnen zorgverzekeraars ook over de behandeling bij hart- en herseninfarcten prijsafspraken maken met individuele ziekenhuizen. De vraag dient zich aan of de bereikbaarheid en beschikbaarheid daarmee niet in gevaar komt. Voorlichter Annemiek van der Laan van de NZa denkt van niet: “Ons uitgangspunt is de positie van de consument. Is er voldoende zorg, van voldoende kwaliteit binnen de regio beschikbaar. De zorg bij hart- en herseninfarcten voldoet aan die criteria omdat de beschikbaarheid ervan, in tegenstelling tot veel andere acute zorg, planbaar is. Er zijn namelijk speciale units in een ziekenhuis voor nodig. Mensen met een hartinfarct gaan naar een CCU-unit en voor mensen met een hersenbloeding zijn stroke-units ingericht. De zorgverzekeraars zijn vanuit hun zorgplicht verplicht om voldoende van deze bedden in te kopen.”

Financiering zorg

Het financiële belang van de zorg bij hartaandoeningen en beroertes is groot want het gaat om 6,5 procent van de totale ziekenhuiszorg. Daarom zullen ziekenhuizen deze zorg niet snel laten vallen, vermoedt Van der Laan. Vrije prijzen kunnen de kwaliteit verbeteren, bijvoorbeeld als ziekenhuizen die goed registreren of goed scoren, extra geld krijgen. Daarom verwacht de NZa ondanks het acute karakter toch belangrijke voordelen van overheveling naar het B-segment. Ook praktisch gezien, is het onontkoombaar om spoedzorg over te hevelen, denkt voorlichter Saskia ter Kuile van dbc-onderhoud: “Als we door willen naar 70 procent vrij onderhandelbare zorg dan is daar nooit genoeg electieve zorg voor. We moeten dus ooit de stap zetten naar zorg waar een deel spoed bij zit en dit is daar een goed moment voor.” Minister Klink heeft laten weten eerst de kwaliteit en toegankelijkheid zorgvuldig te willen evalueren, voordat hij overgaat tot verdere uitbreiding van het b-segment. Bovendien mag er van Klink geen sprake zijn van onverantwoorde groei van het aantal behandelingen of van enorme prijsstijgingen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Uitbreiding vrije prijsvorming ziekenhuizen in 2009

NVZ wil B-segment uitbreiden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.