Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Prijsconcurrentie leidt niet tot betere kwaliteit

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De introductie van vrije prijzen heeft nog niet geleid tot goede prijs/kwaliteitverhoudingen. Er is veel verschil in prijs maar de kwaliteit loopt niet ver uiteen.
Prijsconcurrentie leidt niet tot betere kwaliteit

Dat constateren onderzoekers Richard Heijink van het RIVM en Ilaria Mosca van de Erasmus Universiteit Rotterdam, tevens beleidsmedewerker NZa. Hun artikel staat in het blad Economisch Statistische Berichten van 20 januari.

Weinig kwaliteitsverschil

Ziekenhuizen laten sinds 2006 substantiële verschillen zien in prijs. Een goede kwaliteit gaat zowel samen met hoge als lage prijzen. De onderzoekers laten dit zien aan de hand van staaroperaties. Er ontbreekt een samenhang tussen de prijs en kwaliteit. Per zorgverzekeraar hanteert een ziekenhuis verschillende prijzen. Ziekenhuizen zijn met een gemiddelde, nominale prijs van 1350 euro duurder dan zelfstandige behandelcentra, waar de behandeling varieert tussen de 1050 en 1200 euro. Er is geen verband gevonden tussen de mate van concentratie van ziekenhuizen en prijzen. Vermoedens van een prijsopdrijvend effect in gebieden met weinig ziekenhuizen, zijn er dan ook niet. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) ANP-foto: Koen Suyk

Lees ook:

Vrije prijzen leiden tot lagere zorgkosten

NMT is verbaasd over flinke prijsstijging tandartsen

Prijsstijging tandartsen blijft toch beperkt

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.