Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Problemen jaarrekeningen ziekenhuizen nog onopgelost

Mark van Dorresteijn
NBA, beroepsorganisatie van accountants, verwacht dat accountants over de jaarrekeningen 2012 van veel ziekenhuizen en umc’s een controleverklaring met beperking moeten afgeven. Ondanks de Handreiking omzetverantwoording 2012 zijn nog niet alle problemen opgelost.
Problemen jaarrekeningen ziekenhuizen nog onopgelost

De organisatie vroeg eind vorig jaar al aandacht voor de onzekerheden en gaf aan dat het zou kunnen leiden tot afkeuring van de jaarrekening. De onzekerheden zijn een gevolg van een nieuwe manier van financieren voor zorginstellingen, gecombineerd met nieuwe contractvormen door verzekeraars. De interpretatie van nieuwe regelgeving voor ziekenhuizen in combinatie met die nieuwe contractvormen was op dat moment nog niet goed uitgewerkt.

Handreiking

Na overleg met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en de Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra is een Handreiking omzetverantwoording 2012 opgesteld. Daarmee zijn de genoemde onduidelijkheden in de regelgeving weggenomen. Ook is inmiddels duidelijk dat het nieuwe landelijke factureringssysteem goed functioneert en welke stappen er nodig zijn om vast te stellen of facturen juist, rechtmatig en volledig zijn.

Problemen nog niet opgelost

‘De betrokken partijen hebben een enorme prestatie geleverd en in korte tijd helderheid geboden over veel door ons gesignaleerde onzekerheden’, meent NBA-voorzitter Huub Wieleman. ‘Maar daarmee zijn nog niet alle problemen opgelost voor de jaarrekeningcontroles over 2012. Niet alle individuele ziekenhuizen voldoen al aan de gestelde normen’.

Beperkingsverklaring

De beperkingsverklaring wordt afgegeven als de juistheid en volledigheid van een deel van de bedragen in de jaarrekening niet kan worden vastgesteld. Landelijke beperkingen in de controleerbaarheid van onder andere de omzet werken door in de jaarrekening, zo stelt de beroepsorganisatie. Per ziekenhuis moet worden onderzocht welke onzekerheden of fouten er resteren en welke consequenties die hebben voor de controleverklaringen. Een verklaring met beperking kan voor zorgverzekeraars en banken aanleiding zijn om vraagtekens te zetten bij declaraties van ziekenhuizen respectievelijk financieringen.

1 REACTIE

  1. Een bekend probleem in de Zorg en Bedrijfsleven. Dat geldt tevens voor ‘Goede Doelen Organisaties ‘. De rol van de Accountant is heel belangrijk. Als ik kijk naar de Banken , hoe het daar ‘fout ‘is gegaan. Voorbeelden; ABN/AMRO ; ING Bank & SNS-Bank. Wat is de rol van de DNB ? Wie toets & controleert ? De Politiek begint pas te roepen achteraf ! Dat is de gemakklijkste weg , maar wel discutabel !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.