Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Proef met minder kwaliteitsindicatoren in drietal ziekenhuizen

Anouk Brinkman
Het Universitair Medisch Centrum Groningen, Radboudumc en Rijnstate gaan de registratie van het aantal verplichte en vrijwillige kwaliteitsindicatoren voor interne en externe partijen drastisch verminderen. De drie ziekenhuizen hebben toestemming van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd om de registratielast op experimentele basis aan te pakken.
VWS lanceert plan tegen regeldruk
Foto: Fotolia

Vier focusgebieden verdeeld over de drie ziekenhuizen gaan in 2018 en 2019 met het experiment Zinvolle Registratie (ZIRE) aan de slag. In het UMCG zijn de gebieden hematologie en kwetsbare ouderen geselecteerd, in Radboudumc wordt de regeldruk op de intensive care aangepakt en in Rijnstate ligt de focus op oncologie, te weten mammacare, prostaatkanker en maag-darmkanker. Voor de focusgebieden zijn kernsets van elk vijftien tot zestien parameters samengesteld die met name gericht zijn op behandeluitkomsten en patiëntenervaringen.

Vrijstelling kwaliteitsmetingen

De ziekenhuizen hebben voor de periode van twee jaar vrijstelling gekregen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voor het aanleveren van een deel van de kwaliteitsmetingen. Ook met andere interne en externe partijen zijn de ziekenhuizen in gesprek om vrijstelling te krijgen. Voor de totstandkoming van de kernsets hebben de ziekenhuizen met zorgverleners en patiënten alle twee- tot driehonderd kwaliteitsindicatoren doorgenomen. Indicatoren die als weinig zinvol werden ervaren en dubbele indicatoren zijn eruit gehaald. Vooral de registratie van dagelijkse handelingen, zoals pijnmetingen, zijn niet meer in de kernsets opgenomen. Wat wel wordt geregistreerd, zijn bijvoorbeeld de uitkomst van de kwaliteit van leven op korte en lange termijn en kwaliteitsvisitaties van beroepsverenigingen. Ook is er een nieuwe indicator geformuleerd waarmee inzichtelijk kan worden gemaakt welke kwaliteitsproblemen zijn opgepakt en welke verbeteracties zijn uitgevoerd naar aanleiding van ernstige incidenten.

Wederzijds vertrouwen

De ziekenhuizen hebben het projectvoorstel in 2016 ingediend bij het ministerie van VWS. Sindsdien zijn de zorginstellingen met betrokken partijen in gesprek om wederzijds vertrouwen te genereren. ‘Het vraagt wat lobbywerk om alle partijen mee te krijgen’, licht Marieke Zegers toe, projectleider ZIRE bij Radboudumc. ‘De kunst is om het experiment niet te groot te maken, daarom hebben we de focusgebieden benoemd. Het is mooi dat we letterlijk op de resetknop mogen drukken. Tegelijkertijd moet er een balans zijn tussen wat je blijft uitvragen en wat je laat liggen. De afgelopen jaren is er veel informatie opgebouwd waarmee we kunnen benchmarken, het is niet de bedoeling om dat systeem ineens onderuit te halen.’

Subjectieve registratielast

De doelstelling van ZIRE is om de registratielast van zorgprofessionals te verminderen. Daartoe is een nulmeting gedaan waarmee zowel de objectieve als de subjectieve registratielast in kaart is gebracht. Aan de hand van interviews met zorgverleners en meeloopsessies op de werkvloer is nagegaan wat professionals als niet zinvol ervaren. ‘Zo bleken verpleegkundigen bijvoorbeeld allerlei zaken te registreren waar dokters nooit naar kijken’, vertelt Zegers. ‘Dan wordt registreren een vorm van lijstjes afvinken, een soort strafwerk. Dat kan niet de bedoeling zijn. We zijn heel benieuwd of dit project ertoe leidt dat de zorgprofessional met meer werkplezier aan het bed staat. Over twee jaar en hopelijk over een jaar kunnen we antwoord geven op deze hypothese.’

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.