Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Programma verlaagt aantal depressies in verpleeghuis

Invoering van het zorgprogramma ‘Doen bij Depressie’ zorgt voor een daling van het aantal depressies in verpleeghuizen met minimaal een kwart. Dat blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het UMC St Radboud, Open Universiteit en VUmc in The Lancet.
Programma verlaagt aantal depressies in verpleeghuis

‘De meeste mensen in verpleeghuizen worden vooral met pillen behandeld als ze een depressie hebben’ zegt Ruslan Leontjevas, eerste auteur van het artikel in The Lancet, verbonden aan het UMC St Radboud en docent levenslooppsychologie aan de Open Universiteit. ‘We weten echter dat het meer effect heeft als ook een gesprekstherapie of een andere vorm van psychosociale behandeling wordt toegepast. Opmerkelijk genoeg hebben de meeste verpleeghuizen geen gestructureerde werkwijze om depressies aan te pakken.’

Antidepressiva
Daarom ontwikkelden onderzoekers van het UMC St Radboud en twaalf UKON verpleeghuisorganisaties in Brabant, Zeeland, Gelderland en Limburg het  zorgprogramma Doen bij Depressie. Leontjevas: ‘Met het programma proberen we het aantal mensen in verpleeghuizen met een depressie te verminderen door depressies vroegtijdig te signaleren en te behandelen. Die behandeling bestaat vooral uit activiteiten- en gesprekstherapieën, maar wanneer nodig ook uit het gebruik van antidepressiva. De effectiviteit van dit programma hebben we onderzocht in een twee jaar durende studie op 33 verpleeghuisafdelingen van het UKON.’

Kwaliteit van leven
De gegevens uit het onderzoek laten zien dat er nog veel is te verbeteren in de zorg voor mensen met een depressie in verpleeghuizen. Onderzoeksleider Debby Gerritsen, van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde in het UMC St Radboud: ‘Wanneer afdelingsmedewerkers, psychologen en artsen de richtlijnen van Doen bij Depressie volgen leidt dit niet alleen tot minder depressieve klachten op somatische afdelingen, maar ook tot een verhoogde kwaliteit van leven bij verpleeghuisbewoners van somatische en psychogeriatrische afdelingen. Het effect wordt vooral veroorzaakt door het regelmatig en vroegtijdig opsporen van depressieve klachten.’


Kwart daling

Door de introductie van het programma Doen bij Depressie daalde het aantal depressies op somatische afdelingen met minimaal een kwart. Dat percentage kan volgens Gerritsen nog verder stijgen: ‘We zagen dat het effect van het zorgprogramma verdubbelde als depressie beter werd opgespoord. Veel afdelingen hadden moeite met invoeren van het zorgprogramma, bijvoorbeeld door veel personeelswisselingen en communicatieproblemen. Daardoor was het niet altijd mogelijk om alle mensen met een depressie op te sporen. Bovendien werd slechts veertig procent van de mensen met een depressie ook daadwerkelijk behandeld volgens het nieuwe zorgprogramma. Het opruimen van obstakels zal het programma Doen bij depressie nog effectiever maken.’

7 REACTIES

 1. Tijd voor een praatje. Schouderklopje.Een blokje om. Vragen naar (klein)kinderen. Leed delen.
  Iedereen weet dat ouderen dit nodig hebben.
  Het is daarom bevreemdend dat eerst de zorg kapot wordt bezuinigd, om vervolgens subsidies vrij te maken om te adviseren over de rampzalige gevolgen van het zorgbeleid.
  Bizar.
  Maar laten we het positief labelen: UMC Radboud e.a. tonen aan dat de gevolgen van dit zorgbeleid rampzalig zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Tja beste Jan C. Eenvoud is het kenmerk van het ware, luidt een gezegde . Je diagnose dat veel personeel eigenlijk toch weer beter kan gaan vakkenvullen , heeft geen 2-jarig onderzoek gevergd , je therapie ‘arm om de schouder’ is te simpel en te goedkoop , en het resultaat daarvan zou het medicijnverstrekken te veel beperken , om een cursus ‘reputatiemanagement ‘ nog te kunnen financieren . Het onderzoek toont gewoon dat er nog vele open deuren te vinden zijn , om weer een wiel uit te vinden , waarmee men oude wijn uit de sloot kan halen , om koeien in nieuwe zakken te stoppen. Mocht het bovenstaande wat verwarrend zijn , dan ben ik waarschijnlijk mijn haldolletjes vergeten, of juist niet ? ? ? Ach ik kan beter vakken vullen . 13e stelling : bij moeilijk- en non-communicatieve verpleegden in verpleeghuizen zijn DIERENARTSEN sneller in staat een goede diagnose te stellen dan de meeste ‘ ouderenzorgspecialisten ? ‘ . Q.e.d.

 4. @Arsani. Als je een woordje mee wil spreken over de zorg en verpleeghuizen ga je daar dan eens orienteren gedurende een halfjaartje. JE BENT DAAR NOG NOOIT BINNEN GEWEEST.
  Als op de honderdlijn van verbeteringen in de zorg en verpleging — dus ook de behandeling van depressies en zware depressies — de meest esentiele beginnen bij 1 dan zit jij met je licht ergens in de 90; HOE VER KUN JE VAN DE WERKELIJKHEID AFSTAAN; helaas hoor je dan bij de 85 % procent in Nederland; die er over lullen, maar er geen kaas van gegeten hebben.
  Ik denk — en dat is heel heel jammer — dat je commercieel bezig bent.

 5. @Peekie53. Door mensen als Peekie hebben deze toestanden zulke zeer, zeer schrijnende vormen aan kunnen nemen. Bestuurders, management en personeel die zulke toestanden toelaten of verergeren moet je net als Peekie niet leuk benaderen; die moet je in de bak gooien; dat zou u ook zeggen als het je moeder betreft

 6. Als adviseur oa in de gezondheidszorg ben ik in contact met partijen die vanuit hun deskundigheid een bijdrage kunnen leveren aan hetgeen nu onderzocht is. De toepassing van licht, de biologische werking hiervan op patiënten en de ervaring die er al mee is. Waarom mis ik deze zo belangrijke deskundigheid bijna permanent in de gezondheidszorg????

 7. Beste Jan. Het is juist wat je schrijft, maar ik vind het jammer dat je dit artikel vanuit de negatieve kant benadert. Hopelijk heeft het een resultaat in positieve zin. Waar ik benieuwd naar ben of in dit onderzoek ook de somatische kant is betrokken. Het is bekend dat met een depressie ook de somatische klachten erg toenemen. In die zin is het ook kostenbesparend. Uiteraard is kwaliteit van leven het belangrijkste voordeel

 8. Depressiviteit in verpleegtehuizen voorkom je vooral door liefdevolle benadering, een arm om iemand heen, vragen hoe het is, reageren op verzoeken (ik wil naar het toilet en eraf!!!), goed, voldoende en gevarieerd eten, beweging en naar buiten, voldoende entertainment e.d.
  Ik heb dat hier al zo vaak geschreven, maar als het gros van de verzorgenden 14 dagen geleden nog vakken stonden te vullen bij Albert Heijn, moet je ook niet meer verwachten (ondertussen zijn de bijdragen dramatisch gestegen; tel uit je winst maar NIET VOOR DE PATIENT).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.