Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protest Abvakabo bij Careyn en gemeente Montferland

Vakbond Abvakabo FNV komt in het hele land in actie tegen uitholling van de huishoudelijke hulp. In regio Rijnmond voert de bond actie tegen het uurtarief dat thuiszorgorganisatie Careyn betaald aan huishoudelijke hulpen. De vakbond organiseert eveneens een protestactie bij de Gelderse gemeente Montferland tegen uitholling van de huishoudelijke hulp.
Protest Abvakabo bij Careyn en gemeente Montferland

Volgens de bond pikken medewerkers van zorgorganisatie Careyn niet dat zij in Schiedam, Maassluis en Vlaardingen plotseling in plaats van 12 euro bruto per uur, 9 euro gaan verdienen. Donderdagmiddag 25 oktober om 15:00 uur protesteert een actiegroep van medewerkers voor goede thuiszorg bij het hoofdkantoor van Careyn, in Schiedam. De huishoudelijke hulpen eisen dat Careyn binnen drie dagen het werk dat zij doen laat waarderen. Een onafhankelijke partij moet beoordelen of het schrappen van de zorgtaak uit de profielen zo maar kan. Marlieze Warnaar, bestuurder Zorg van Abvakabo FNV: ‘Het is voor thuiszorgers onmogelijk om ergens schoon te maken zonder naar de cliënt om te zien. Thuiszorgmedewerkers houden in de gaten of een oudere of zieke niet vervuilt en voldoende eet. Zij schakelen een arts in als dat nodig is. Zij moeten erkenning krijgen voor dit werk.’

Montferland

Op 29 oktober organiseert de bond een protestactie voor het gemeentehuis van Montferland. De gemeente heeft volgens abvakabo in de nieuwe begroting een onmenselijk laag bedrag uitgetrokken voor de hulp bij het huishouden. ‘De gemeente heeft de contracten met de huidige thuiszorgorganisatie Sensire opgezegd en dwingt de thuiszorgmedewerksters om als alfahulp aan de slag te gaan’, schrijft Abvakabo. ‘Als alfahulp vallen zij niet meer onder de cao VVT. Zij zijn feitelijk werknemers zonder rechten. Abvakabo FNV vindt deze ontwikkeling verwerpelijk. Boven op de loondump worden bijna alle arbeidsvoorwaarden afgepikt. Zorgmedewerkers bouwen geen pensioen meer op, hebben geen recht op een werkloosheidsuitkering en staan met lege handen als zij ziek zijn.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter Beeld ANP Robbert van den Berge)

Lees meer:

Vakbond wil huishoudelijke hulp rechten geven

Schippers: huishoudelijk hulp voortaan zelf betalen

Vakbond eist fatsoendelijke tarieven in thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.