Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protest Vlissings ziekenhuispersoneel

Personeel van ziekenhuis Walcheren heeft afgelopen zondag pamfletten opgehangen om te protesteren tegen de plannen rondom de fusie met de Oosterscheldeziekenhuizen in Goes. Dat schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant.

Op de pamfletten werd commentaar geleverd à la Loesje. Zo moest directeur Rob Zomer het ontgelden in de spreuk ‘Eén Zomer maakt nog geen ziekenhuis‘. De pamfletten waren ondertekend door ‘Walchje, het bezorgde neefje van Loesje’ en ‘Goesje, het geïrriteerde zusje van Loesje‘. Uit angst voor represailles zouden de medewerkers slechts anoniem kritiek durven uiten.

Intimidatie

Zelfs specialisten zouden zich geïntimideerd hebben gevoeld door de raad van bestuur tijdens een vergadering. Voorzitter van de Vlissingse staf chirurg Ronald van den Haak herkent dit niet. Volgens hem hadden de specialisten aanvullend nog onderling kunnen vergaderen, maar van dat aanbod is geen gebruikgemaakt. Binnenkort maken de Zeeuwse ziekenhuizen bekend hoe de herverdeling van functies eruit gaat zien.

high care-locatie

Eén locatie wordt een high carelocatie, de ander een high facility- locatie. Van den Haak: “Formeel is het besluit nog niet genomen, maar er zijn signalen dat het financieel het gunstigst is om in Goes een high care-locatie op te tuigen. Niet iedereen in de medische staf is daar voor. Wel zijn we het er allemaal over eens dat een fusie hard nodig is.”

Nieuw ziekenhuis

In Vlissingen vermoeden ze dat er van hun ziekenhuis weinig overblijft. Van den Haak kan die onrust begrijpen: “De communicatie over de plannen door de directie is niet optimaal. Men heeft hier het idee dat er straks niets overblijft. Maar dat is niet zo. Als de high care naar Goes gaat, wordt het hier een gelikt centrum met poliklinieken, short stay en tal van diagnostische mogelijkheden.” Het wachten is nu op het rapport dat de financiële implicaties van de verschillende varianten inzichtelijk maakt. Van den Haak: “Wat wij destijds wilden, namelijk een groot, mooi nieuw ziekenhuis op een locatie tussen Goes en Vlissingen in, bleek financieel niet haalbaar. Beide ziekenhuizen zitten namelijk met aanmerkelijke restschulden. Dat plan is dus afgeketst.”

Onzekerheid

Voorzitter van de Vlissingse cliëntenraad Aty Harwijne kent de protesterende medewerkers niet, maar ze heeft wel het gevoel dat de groep groter wordt. Harwijne: “Wij merken dat het personeel zich nu ook gaat roeren. Zij weten niet waar ze volgend jaar werken. De onzekerheid moet niet te lang meer duren. Op een gegeven moment gaat dat ten koste van de patiëntenzorg.” Harwijne zegt dat ook de cliëntenraad bij de raden van bestuur heeft aangedrongen op meer duidelijkheid. Harwijne: “Wij hebben adviesrecht maar op dit moment weten wij net zo weinig van de plannen als de gemiddelde inwoner van Zeeland.” Een ding is zeker, volgens de cliëntenraadvoorzitter: iedereen is doordrongen van de noodzaak tot samenwerking omdat de specialismen te klein zijn om nog zelfstandig door te gaan. Harwijne: “De cliëntenraad is van mening dat voor iedereen basiszorg dichtbij huis bereikbaar moet zijn. Afstanden zijn hier in Zeeland een probleem. Maar in de samenwerking met huisartsenposten en andere zorginstellingen is heel veel mogelijk waardoor het uiteindelijk zelfs simpeler kan worden.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.