Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Psychiater Lentis weg om angstcultuur

Mark van Dorresteijn
Ggz-kliniek Lentis in Zuidlaren heeft in 2011 een psychiater weggestuurd omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor een jarenlange cultuur van angst en intimidatie in de instelling. Dat heeft Lentis donderdag bevestigd naar aanleiding van een uitzending van het EO-programma De Vijfde Dag.
Psychiater Lentis weg om angstcultuur

De psychiater werkt inmiddels bij een andere GGZ-instelling, blijkt uit onderzoek van het programma.

Machtsmisbruik en vernedering

De Vijfde Dag sprak met tientallen medewerkers, patiënten en familieleden van patiënten. Ze vertelden over onder meer machtsmisbruik en vernedering van patiënten. In de kliniek zouden mensen onnodig opgesloten zijn onder de weggestuurde hoofdbehandelaar. ‘Het is op die afdeling horror. Mensen worden volgepompt met medicatie. En als ze vervelend zijn worden ze gelijk gesepareer’, aldus een familielid.

Klokkenluider

Lentis stelde na klachten van een klokkenluider een onderzoek in. De psychiater is in juli 2011 van zijn taken ontheven en sinds juni 2012 uit dienst. ‘Naar aanleiding van het onderzoek is een verbetertraject gestart, dat momenteel loopt’, aldus Lentis. De klokkenluider, die als psycholoog werkte op de gesloten afdeling intensieve zorg, vreest dat de psychiater meer schade aanricht. ‘Deze man moet gestopt worden met het verder beschadigen van patiënten’, aldus de psychologe. De weggestuurde psychiater wilde niet reageren tegenover de EO.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Lentis )

Uitzending

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

9 REACTIES

 1. Het lijkt wel op de 2 de wereldoorlog .
  Daar werden mensen nog erger behandeld.
  Wie weet keert het terug en stoppen ze straks de mensen met een geestelijk probleem in de gaskamer of nog erger word je gewoon als proefdier gebruikt. Onze vrijheid zijn we toch al kwijt in Nederland.
  Rechtvaardigheid is ver te zoeken, de rechters bestaan uit d66 vvd
  cda dus dan weet je het wel. Sommige politici zijnn heilig verklaard terwijl anderen ook bedreigd om word gelachen. Brussel is de grootste geldverslinder en laat mensen in de kou en we mogen verhongeren . Geef ons Nederland terug , maar ze hebben ons land verraden. Eigen volk mag verhongeren en doodvriezen. Ik verhuis naar Zweden , daar is het beter geregeld.

 2. Lees alle reacties
 3. ook bij ggz drenthe is sprake van intimidatie,machtsmisbruik,mishandeling en psychisch en sexueel misbruik door personeel.zeker de opname gesloten is een horrorhel.dus dit is ook bij andere ggz instellingen zo.veel ggz personeel heeft aan hun gedrag te zien zelf behoorlijke psychische stoornissen.

  • Lees alle reacties
  • Het is nu 18/9/2022 en het is nog steeds een onbetrouwbaar gedoe.
   Sinds kort een nieuwe psychiater . Kwam geen vriendelijk woord uit,
   ik werd gelijk als een minderwaardige hond behandeld . Kwam geen lachje af , dominant , narcistisch en begon ook over medicijnen .
   Echt niet was blij dat ik weg was Nachtmerries heb ik van dat mens. GelijkGGZ Hoogeveen stop gezet, wil die stress niet. De Vorige was een schat van een mens , die is weg, blijkbaar moest ze weg van GGZ net als een aantal personeelsleden verplegers. Harde ongevoelige aanpak is het nou. De rillingen gaan over mijn lijf als ik weer aan die twee mensen denk want er was nog eentje.

 4. Deze reportage laat iets zien wat niet ongewoon is op opnameafdelingen in de GGZ. Ik heb ervaring in twee andere GGZ-instellingen, en zag in de reportage niets wat ik niet herkende. Naast de psychiater zijnj ook de verpleegkundigen niet vrij te pleiten; ook zij kunnen er wat van qua intimidatie e.d. Er is nog veel te doen aan verbeteringen in de psychiatrie

  • Ja sommige verpleegkundigen zijn ook niet betrouwbaar .
   Ik ben een keer afgeblaft en moest niet zo zeuren, toe ik even mijn verhaal kwijt wou. Brutaal weg liep ze door het hele huils te struinen
   en vond mijn gouden ketting zo mooi. Toen was het genoeg en heb ik haar gezegd nu wegwezen. Of ze er nog werkt..tja pik wat je kunt pikken van ouderen de rotzakken.

 5. Er is helaas nog veel meer aan de hand in de Nederlandse GGZ:
  1.Het opheffen van de meeste open afdelingen uit bezuinigingen. Nu komen patienten dus zonder enige noodzaak op een gesloten afdeling terecht, terwijl ze naar een open afdeling toe hadden gekund. Het gevolg is dat de gesloten afdelingen bomvol zitten. In de Randstad is dan geen enkel opname bed meer vrij, alleen nog maar enkele separeers. De eerstvolgende patient wordt dan automatisch opgesloten in de separeer. TOTAAL ZONDER ENIGE NOODZAAK HET HELE WEEKEND IN DE SEPAREER.
  2.Schrikbarend personeelstekort op de werkvloer. Eén zeventienjarige leerlingverpleegster moet 30 zware patienten ’s nachts in haar ééntje begeleiden. Ze wordt door één gestoorde patient s’nachts bijna gewurgd. Een client van mij ( kickbokser), die ook opgenomen is daar, kan haar nog net bevrijden. Wat kan de psychiater dan nog anders doen dan zo iemand platspuiten en separeren?
  3. De woonfunctie moet weer terug in de psychiatrie. Patienten worden rustiger als ze een tijd in een inrichting in de bossen zitten. Haast al deze patienten kunnen dan vrijwillig opgenomen zitten en kiezen voor een rustig bestaan in de natuur.
  Dat is nu niet meer mogelijk voor psychiatrische patienten ( Vroeger werkte dat heel goed) Nu worden ze met zes mede bewoners ergens weggestopt in een uitgeleefd pand in een achterstandswijk. De woonbegeleiding van de RIBW zit in een kantoortje een kilometer verder op en heeft totaal niet in de gaten als een patient aan het afglijden is en daarna decompenseerd.
  4. Er worden patienten bij elkaar gezet in beschermde woonvormen en psychiatrische afdelingen, die elkaar niet kunnen zien of luchten en elkaar ook nog eens vaak negatief beinvloeden. De ene bewoner maakt de andere bewoonster ook verslaafd aan drugs.
  Een jarenlange vete tussen twee groepsbewoners escaleert uiteindelijk in een vechtpartij met ernstig letsel. Dat komt ervan als in het kader van Diagnose BehandelCombibnaties (DBC’s) en zorgzwaartepakketten, verkeerde mensen bij elkaar worden gezet in één groep.
  Leuk als jouw dochter wordt lastiggevallen door een gewelddadige zedendelinquent die wegens een psychiatrische justitie observatie op dezelfde gesloten psychiatrie afdeling verblijft.
  5. Sommige patienten, die worden bedreigd door agressieve medepatienten, worden voor hun eigen veiligheid geisoleerd. Dit is de omgekeerde wereld. Waarom wordt de dader niet langer vastgezet?
  6. Er zijn de laatse jaren enorm veel managers bij gekomen. Kwaliteitszorg managers veiligheidsmanagers en allemaal insparaakorganen voor patienten en personeel. Bewonersraden, ondernemingsraden, clientenraden, patientenvertrouwenspersonen, personeelsvertrouwenspersonen.
  Al die bureaucratie kan beter helemaal opgeheven worden. Het verbetert niets. Ze kunnen beter meer personeel op de werkvloer zetten.
  7. Goed personeel vertrekt gedemotiveerd en jong verpleegkundig toptalent kan niet een meer worden aangenomen wegens een personeelsstop om financiele redenen. Dit is een perverse negatieve selectie.
  8.Wetenschappelijke onderzoeksresultaten mogen niet gepubliceerd worden op straffe van ontslag.
  Bert van der Werf , de specialist op gebied van dwang en drang en separaties in ons land, vertelde hij mij iets onrustbarends:
  een collega onderzoeker van hem had als onderzoeksresultaat gevonden dat er een enorme correlatie bestaat tussen wie er dienst heeft op een afdeling en het aantal incidenten en separaties terplekke.
  De onderzoeker werd verboden dit te publiceren op straffe van ontslag. Waarom?
  De waarheid mag niet gezegd worden dus in wetenschappelijk Nederland. De geschetste misstanden in Lentis zijn het topje van de ijsberg. In elke instelling komen wel naast een hele hoop aardige medewerkers, een paar rotzakken van medewerkers voor. Daar wordt dus niet of veel te laat tegen opgetreden.
  WAAROM STOPT GEEN ENKELE POLITIEKE PARTIJ DEZE WANTOESTANDEN?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.