Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Psychiatrische patiënten ontevreden over Wmo

Mark van Dorresteijn
Mensen die langdurig psychiatrisch patiënt zijn, krijgen vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Ze worden ondervertegenwoordigd in Wmo-raden en vinden slecht de weg naar hulpverlening. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport over het functioneren van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Psychiatrische patiënten ontevreden over Wmo

Het planbureau stelt dat de Wmo over het algemeen goed werkt. Bedoeling is om maatschappelijke zorg aan mensen effectiever en efficiënter aan te bieden. Vooral de kleinere doelgroepen als verstandelijk beperkten en psychiatrische patiënten ondervinden problemen. Zij voelen zich minder geholpen met de ondersteuning die ze krijgen.

Wmo-loket

Voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychische aandoening was de informatie vaak lastig te begrijpen. Ook hun hulpverleners bleken niet altijd op de hoogte te zijn. Mensen met een psychische handicap wijzen erop dat loketmedewerkers weinig ervaring hebben met cliënten uit de geestelijke gezondheidszorg. Twintig tot dertig procent van de aanvragers met een afwijzing (vooral op een vraag naar vervoer), voelt zich beperkt in bewegingsvrijheid en sociale contacten. Afwijzing van een aanvraag voor huishoudelijke hulp leidt tot meer inschakeling van huisgenoten of hogere kosten voor eigen schoonmaakhulp.

Wmo-raad

Gemeenten hebben in veel gevallen raden ingesteld met daarin vertegenwoordigers van de ouderen en zieken. Het is de bedoeling dat zij ambtenaren adviseren over hoe de mensen het beste kunnen worden geholpen. Volgens het SCP vallen de verstandelijk gehandicapten en de psychiatrische patiënten bij deze inspraakorganen buiten de boot. In slechts de helft van de Wmo-raden zijn kleine doelgroepen, zoals mensen met een verstandelijke beperking of een chronisch psychische aandoening, vertegenwoordigd. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Kliniek voor zware psychiatrische stoornissen

‘Convenant garandeert plek voor acuut psychiatrische cliënt’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.