Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Psychologen meer tijd kwijt aan administratie dan aan patiënten’

Redacteur Zorgvisie
GGZ Nederland start een campagne tegen de regeldruk in de geestelijke gezondheidszorg. Onder de slogan ‘minder regelgekte, meer zorg’ wil de branchevereniging ervoor zorgen dat de administratieve lasten in de ggz worden verminderd.
ggz administratieve lasten regeldruk
Foto: Fotolia

Volgens de branchevereniging zijn medewerkers door de regeldruk in de ggz per dag gemiddeld een derde van hun tijd kwijt aan administratieve werkzaamheden. ‘Een psycholoog is regelmatig meer tijd kwijt aan administratie dan aan de behandeling zelf’, meldt GGZ Nederland. ‘Het bestuur besteedt steeds meer tijd en geld aan het vormgeven van verantwoording. Dat gaat ten koste van de zorg voor patiënten die dat nodig hebben. En het demotiveert en frustreert professionals als ze zien dat ze te weinig tijd voor hun patiënten hebben.’

Regeldruk ggz doorgeslagen

De branchevereniging laat weten verantwoording een essentieel onderdeel te vinden van het werk van zorgorganisaties. Er moet toezicht en controle zijn, zodat zorgaanbieders laten zien dat ze goed werk doen, stelt GGZ Nederland. ‘Maar de behoefte aan verantwoording is doorgeslagen. Incidenten hebben geleid tot te gedetailleerde regelgeving, controles, een opstapeling van verantwoordingseisen en protocollen.’ De vereniging stelt dat papierwerk daardoor boven het mensenwerk is komen te staan.

Manifest tegen regeldruk ggz

Met de campagne hoopt GGZ Nederland de administratieve lasten in de ggz te kunnen verlagen. Daarvoor is een speciaal manifest opgesteld, waarin onder meer wordt opgeroepen tot het halveren van het aantal regels, het opstellen van begrijpelijke zorg- en behandelplannen, het ophouden met afvinken en het instellen van één factuur per patiënt, ook als die verschillende financiers moet worden betaald.
Eerder dit jaar bracht GGZ Nederland het rapport ‘Het roer moet om’ uit, waarin de hoge regeldruk in de branche centraal stond. In het sociaal domein wordt dit volgens de branchevereniging veroorzaakt doordat de inkoop en contractering niet zijn gestandaardiseerd, terwijl het in de Zvw vooral komt door de productieverantwoording van instellingen. Vooral meer vertrouwen in elkaar en in de samenwerking zou hier een oplossing voor zijn, staat in het rapport te lezen.

1 REACTIE

 1. En dat had al een naam: Lean.
  En dat schrapt geen regels of protocollen, maar begint met te doen wat je vakmanschap je ingeeft.
  En daarna pak je er een protocol of regel bij als dat je vakmanschap helpt.
  En alleen dan.
  En als je daar mee bezig bent, ontdek je dat dat protocol net iets beter kan dan het beschreven is en pas je dat aan. Dat is continu verbeteren.
  En lever je elke dag steeds betere zorg dan je al deed in plaats van klem te zitten tussen andermans onzin.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.