Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

PvdA: ‘Noodplan voor verpleeghuiszorg’

AMSTERDAM - Het is onaanvaardbaar dat er in verpleeghuizen pyamadagen bestaan en bewoners bijna niet buiten komen. Daarom kondigt de PvdA in haar verkiezingsprogramma een noodplan voor de verpleeghuizen aan om deze “misstanden” aan te pakken.

Onderdeel van dit noodplan is dat er 2500 extra handen aan het bed komen. Voor de verpleeghuizen en de thuiszorg trekt de PvdA in totaal 275 miljoen euro uit. Daarnaast wil de PvdA de nominale premie terugbrengen naar 400 euro en de tandarts en de pil terug in het basispakket. Hiervoor is 640 miljoen euro nodig. Voor een verlofregeling voor mantelzorgers reserveren de sociaaldemocraten nog eens 100 miljoen euro.

Realistisch

In tegenstelling tot het CDA en de VVD wil de PvdA niet bezuinigen op de totale uitgaven voor de zorg . Ze zegt uit te gaan van een “realistische” groei van de zorguitgaven in de komende kabinetsperiode van acht miljard euro. Wel houdt de PvdA vast aan het Budgettair Kader Zorg.

Bezuinigingen

Tegenover de extra uitgaven voor de zorg van ruim een miljard euro staan een aantal bezuinigingen van in totaal 850 miljoen euro. De medisch specialisten moeten hier 200 miljoen euro van opbrengen door de verlaging van hun uurtarief. Een meer doelmatig gebruik van geneesmiddelen moet 300 miljoen opbrengen, de invoering van integrale tarieven 200 miljoen en de afbouw van de bureaucratie bij de indicatiestelling 150 miljoen.

WMO

De PvdA is voorstander van uitbreiding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Als de gemeenten hier klaar voor zijn, moeten grote delen van de verpleging en verzorging onder de regie van de gemeenten komen. De meer curatieve delen van de AWBZ kunnen worden overgeheveld naar de Zorgverzekeringswet. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.