Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

PvdA: Pak overbodig SEH-bezoek aan

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen en huisartsen moeten beter samenwerken om te voorkomen dat mensen onterecht naar de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis gaan terwijl ze gewoon naar een huisarts kunnen, vindt de PvdA.
PvdA: Pak overbodig SEH-bezoek aan
Foto: ANP - Bart Maat

Patiënten worden nu vaak verrast met hoge kosten, omdat met een behandeling op de SEH hun eigen risico wordt aangesproken. Bij de huisarts gebeurt dat niet.

Samenwerking

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt dat minister Edith Schippers van VWS meer moet sturen op de samenwerking. ‘Nu laat ze dat aan de sector zelf over. Maar in sommige regio’s gaat dat nog lang niet goed en zijn patiënten daarvan de dupe.’ Ook vindt ze dat patiënten beter moeten worden ingelicht over de kosten als ze naar de dure SEH gaan zonder dat zij zijn doorgestuurd door hun huisarts. ‘Voor echte spoedhulp is de gang naar de SEH logisch, maar vaak kunnen huisartsen snelle zorg ook zelf doen.’ Bouwmeester heeft vragen over de kwestie gesteld aan de minister.

Substitutie

Verschuiving van dure zorg naar een plaats waar het goedkoper kan. En liefst nog dichter in de buurt van de patiënt. Dit leidt tot nieuwe samenwerkingsverbanden en financieringsvormen. Bekijk het dossier >>

 

 

 

2 REACTIES

  1. Tenzij ik me sterk vergis, is het nu zo dat ook met een verwijzing van de huisarts bij een SEH-bezoek het eigen risico wordt aangesproken. Terwijl het effect van het eigen risico op het zorgvraaggedrag dubieus is.
    Een beter systeem is derhalve om (alleen) een eigen bijdrage te vragen voor zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg, onder afschaffing van het eigen risico. Zoals daar zijn: bezoek aan de SEH, de huisartsenpost en de huisarts, zonder terugkom- of (terug)verwijsbrief van een arts. Door daar bijv. respectievelijk € 30 á € 60, € 15 á € 30 en € 5 á € 10 voor te vragen wordt overmatig zorgvraaggedrag geremd, terwijl (terugkom)bezoek dat nodig wordt geacht door een arts geheel vergoed blijft. Waarbij het oordeel van een ambulanceverpleegkundige ook als verwijsbrief geldt.
    Zie voor meer informatie http://gezondezorg.org/eigen-bijdragen.

  2. Lees alle reacties
  3. Als mevrouw Bouwmeester een paar uur bij de SEH zou gaan zitten dan zou ze weten welk mensen naar de SEH komen en waarom. De gemiddelde Nederlandssprekende burger laat zich prima door de huisartsenpost helpen. Het zijn degenen die het Nederlandse zorgstelsel niet kennen, niet bij een (lokale) huisarts staan ingeschreven, die aan de telefoon met de huisartsenpost niet tot een afspraak kunnen komen of wiens ongerustheid niet wordt weggenomen door de telefoniste van de huisartsenpost die komen. Nog een folder in de bus helpt dan niet. En een grotere financiële straf lijkt mij onwenselijk. Onderzoek eerst de werkelijke oorzaak, en pas daar het beleid op aan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.