Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

PvdA wil veiligheidsgarantie EPD

Het PvdA-Kamerlid Bouwmeester wil van minister Schippers de garantie dat het digitaal patiëntendossier veilig is. Ze vindt dat patiëntengegevens veilig moeten worden opgeslagen, dat de privacy moet zijn gewaarborgd en dat het systeem beveiligd is tegen hackers. Dat zei Bouwmeester in het Radio 1 Journaal van de NOS.
PvdA wil veiligheidsgarantie EPD

Bouwmeester zei bij de NOS dat ze zich zorgen maakt, zoals er ook onder patiënten onrust bestaat over de invoering van het systeem op 1 januari. In 2010 strandde de invoering van het patiëntendossier op privacy-gronden. De zorgverzekeraars hebben nu samen met huisartsen, ziekenhuizen en apothekers een nieuw digitaal systeem opgezet. (NOS)

Lees meer:

Toestemming epd via centrale website

Huisarts en apotheek gaan verdienen aan elke EPD-aansluiting

Zorggebruik stijgt door toegang tot EPD

5 REACTIES

 1. De NEN 7510-norm regelt de informatiebeveiliging van zorginstellingen. Op een drietal niveaus moeten dan maatregelen zijn genomen: organisatie, personeel en techniek.
  Stand van zaken Nederland:
  – in zorgorganisaties staat de NEN-norm 7510 nergens op de bestuurlijke agenda;
  – personeel is niet bekend met procedures en mogelijke sancties bij misbruik.
  – techniek rommelt maar wat aan.
  LSP landelijke schakel punt zou moeten zijn en betekenen: lokaal samenwerk praktijk.
  Basisregel 1:”eerste organiseren dan automatiseren”.
  De beste beveiliging van gegevens is fysieke scheiding dwz ontkoppelde bestanden.
  Eerst goede praktijk dan goede politiek, anders om gaat niet!
  “Een NIET werkend EPD met wetten werkend maken gaat ook NOOIT werken.
  En … patient zit niet te wachten op zorgprofessionals achter digitaalgordijn.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk dat inmiddels genoeg is gezegd over eventuele privacy risico’s. De patiënt en zorgverlener kunnen nu zelf hun verantwoordelijkheid nemen en zelf beslissen. Helaas voor mevrouw Bouwmeester, haar (en die van anderen) betutteling is niet gewenst.

 4. Helaas geeft mevrouw Bouwmeester hiermee pijnlijk aan er zelf dus erg weinig van te begrijpen en ook geen moeite te doen om eerst eens een dossier te lezen alvorens er wat in de media over te roepen. Dit soort opmerkingen en zelf aandacht willen krijgen zijn er nu juist de oorzaak van dat een groot deel van de bevolking nu meteen wer roept dat ze geen EPD willen. De politiek is er de oorzaak van dat we nu met een LSP en allerlei lokale vaak geknutselde systemen zitten opgezadeld in plaatst van een zwaar beveiligd centraal Persoonlijk Digitaal Medisch Dossier systeem waar de patient aan het roer zit.
  Het is eigenlijk wel absurd dat we met zoveel onkunde en amateurisme van politici te maken hebben. Dus mevrouw Bouwmeester, doe eens de moeite om er echt iets van te gaan begrijpen in plaatst van dit soort dingen te roepen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.