Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Raad van toezicht Elkerliek treedt terug

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Als gevolg van het slepende conflict tussen de raad van toezicht, de OR en de Vereniging Medische Staf van het Elkerliek Ziekenhuis over méér medezeggenschap, heeft de rvt besloten om terug te treden. Dit heeft het ziekenhuis vandaag bekend gemaakt.
elkerliek rvt governance
Foto: iStock

De rvt is teruggetreden nadat de medisch specialisten van het Elkerliek Ziekenhuis afgelopen vrijdag in een gesprek met Zorgvisie lieten weten het vertrouwen in de toezichthouders op te zeggen. Het opzeggen van het vertrouwen door artsen en OR volgde nadat een laatste ultieme poging om in een gesprek tot een oplossing te komen, was mislukt.

Meer medezeggenschap

De rvt en de raad van bestuur hebben afgelopen dagen gesproken over de impasse die was ontstaan. Er bleek al jarenlang sprake van een moeizame relatie tussen de Vereniging Medische Staf en de OR enerzijds en de rvt anderzijds. De kern van het conflict betrof weerstand vanuit de raad van toezicht om de Governancecode Zorg 2017 in het Elkerliek Ziekenhuis in te voeren. Terwijl de artsen, OR en rvb daar wel voorstander van waren.

Nieuwe rvt samenstellen

In belang van het ziekenhuis heeft de rvt besloten tot terugtreding. Daarbij blijft de vicevoorzitter aan om het statutair minimaal benodigde toezicht te garanderen. De toezichthoudende rol van de rvt wordt zo spoedig mogelijk overgedragen aan een tijdelijke onafhankelijk voorzitter raad van toezicht. Deze zal samen met de rvb en overige betrokken partijen in het ziekenhuis een nieuw raad van bestuurslid werven om vervolgens een nieuwe rvt samen te stellen. Zorgverzekeraar CZ en de Inspectie worden hier eveneens bij betrokken.

1 REACTIE

  1. Ongebruikelijk in toezichtland. Maar wel goed dat dit gebeurt. Ik zie dit dus eerder positief als het om de nu afgetreden toezichthouders gaat. Want verschil van mening zal er altijd zijn. Daar is niets mis mee, zolang het niet ten koste gaat van de bestuurbaarheid.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.