Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Radboud: Opnamestop kinderchirurgie door personeelstekort

Mark van Dorresteijn
In het UMC St Radboud in Nijmegen worden tot 1 september vrijwel geen kinderen meer opgenomen die in aanmerking komen voor specialistische operaties. Dat meldt dagblad De Gelderlander.
Radboud: Opnamestop kinderchirurgie door personeelstekort

De oorzaak van de opnamestop is het gebrek aan chirurgen die dit soort operaties kunnen uitvoeren. Traumachirurgie en algemene kinderchirurgie voor bijvoorbeeld blindedarm en liesbreuk blijven wel op peil. Per 1 juli heeft het Radboudziekenhuis nog maar één van de vier kinderchirurgen vast in dienst. “Te weinig om 24 uur per dag, zeven dagen per week specialistische zorg te kunnen garanderen”, aldus bestuurder Melvin Samsom in het dagblad. Het ziekenhuis verwacht ongeveer veertig patiënten naar andere ziekenhuizen te moeten doorverwijzen.

Interne conflicten

Het personeelstekort is ook ontstaan door interne conflicten, erkent de bestuurder. De samenwerking tussen het afdelingshoofd en de andere kinderchirurgen zou niet vlekkeloos verlopen. “Niet wat betreft de kwaliteit van zorg, daar is geen enkele twijfel over. Maar het hoofd had andere ideeën over hoe de kinderen behandeld moesten worden en welke richting het op moest met protocollen en onderzoek.”

Samenwerking Maastricht UMC

Pas per 1 september is het team weer voldoende op sterkte, dankzij een nieuw afdelingshoofd. Het ziekenhuis is daarnaast in gesprek met twee nieuwe kinderchirurgen. Per 1 september gaat de afdeling ook intensief samenwerken met UMC Maastricht. Samen vormen ze het Kinderchirurgisch Centrum Zuidoost Nederland. “Daarin gaan we patiëntjes en artsen uitwisselen om zo optimaal mogelijk zorg te kunnen verlenen. Patiënten hoeven minder ver te reizen”, aldus Samsom. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Ggz krijgt zzp’s voor kinderen

Nationaal centrum voor kinderkanker in de maak

Ziekenhuizen melden kindermishandeling vaker

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.