Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rapport Philadelphia is openbaar

Het ministerie van VWS heeft het rapport van het College Sanering Zorginstellingen (CSZ) gepubliceerd op zijn website. Ook de kanttekeningen van oud-bestuurder Theo Kralt zijn gepubliceerd, maar niet de reactie van CSZ op deze bagatelliserende aanmerkingen.

Waarom VWS die reactie niet vrijgeeft, blijft vooralsnog onduidelijk. Het ministerie was niet direct bereikbaar voor commentaar. Het rapport zelf werd openbaar na een rechtszaak. Philadelphia had bezwaar aangetekend tegen de openbaarmaking en de zaak verloren. De zorgaanbieder vreest negatieve publiciteit.

Commissarissen Philadelphia

Twee commissarissen van Philadelphia zijn in januari opgestapt als gevolg van dit onlangs in zijn volledigheid geopenbaarde rapport. Hans Borstlap en Hans Megens kozen voor de uitgang, omdat zij volgens het rapport behoorden tot een raad van commissarissen die “noch het belang van de cliënten noch dat van de medewerkers hebben gediend”. Elco Brinkman, de voorzitter van de raad van toezicht, bleef zitten tot er een gepaste opvolger was gevonden. Per 1 mei is dat Martin van Rijn.

‘Hun speeltjes’

In het rapport staat te lezen dat de gewezen bestuurders Frits Brink en Theo Kralt vooral erg druk waren met “hun speeltjes”. Theo Kralt is een groot liefhebber van kastelen en de adel; Frits Brink houdt van sport en was tijdens zijn bestuursvoorzitterschap vaak in het buitenland als vice-voorzitter van het NOC*NSF. Het CSZ concludeert dat “vrijwel geen enkele nieuwe activiteit door de raad van bestuur juist is opgepakt”. Toch kreeg bestuursvoorzitter Brink volgens zijn afspraak met de raad van toezicht 219.000 euro. Financiële man Kralt ving 328.000 euro. Philadelphia balanceerde vorig jaar op de rand van het faillissement en stapte recentelijk uit de fusie van het vroegere moederbedrijf Espria. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees meer:

Het rapport van het CSZ over Philadelphia

Lees ook:

Commissarissen Philadelphia slaan terug

Gouden handdrukken Philadelphia-top

Philadelphia stapt uit samenwerkingsverbond Espria

‘Elco Brinkman zat glashard te liegen’

Van Rijn nieuwe voorzitter raad van toezicht Espria

Stichting mag niet beslissen over kasteel Philadelphia

‘Stel oud-bestuurders Philadelphia aansprakelijk’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.