Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rathenau Instituut: ‘Snelle invoering grote informatiesystemen loopt uit op drama’s’

Mario Gibbels
Snelle invoering van grote informatiesystemen zoals het landelijk EPD loopt uit op drama’s. Dat stelt directeur Jan Staman van het Rathenau Instituut in een opiniestuk in NRC Handelsblad van gisteren. Het Rathenau Instituut organiseert volgende week voor de Eerste Kamer een expertmeeting over het EPD.

Aanleiding voor het opiniestuk van Staman is de zogeheten tatoeagefolder waarop met blauwe letters het Burger Service Nummer op een pols wordt getatoeëerd. Staman wijst er in zijn opiniestuk op dat er bij de burgers sprake is van een snel groeiend wantrouwen omdat de overheid de risico’s van grote informatiesystemen zoals het EPD, rekeningrijden en de OV-chipcard te makkelijk wegwuift. Hij roept daarom de overheid op om samen met de burgers op zoek te gaan naar “een begaanbare weg in onze informatiesamenleving” waarbij de burgers niet gereduceerd worden tot een Burger Service Nummer in een virtueel bestand. (ICTzorg)

1 REACTIE

  1. Jan Staman, wat een zielig figuur, een directeur onwaardig. Grote bouwprojecten lopen uit en worden 5x zo duur omdat men door een berg optimisme en leugens de klus wil hebben. Zo ook in de automatisering. DAT WAS AL IN DE JAREN 70 toen ik software ontwerper was van grote computer systemen, vergelijkbaar en groter dan het EPD. Toen was dat nieuw en dacht je er niet aan je daar tegen te wapenen. Maar een beetje directeur wapent zich daartegen ruim 35 jaar later en probeert niet de deskundige jongen uit te hangen door een opiniestuk in het NRC. Afvoeren die knaap.