Het spotje is heftig en laat je schrikken. Werkend in de Thuiszorg versta je de term ‘uitgekleed voelen’ wel degelijk. Ik bedoel dan niet de oude dame die zich zelf uitkleedt, alswel de ontwikkelingen en besluiten die worden genomen. Dit heeft betrekking op lage tarieven in de Wmo, tarieven AWBZ voor PV en OB die verlaagd worden, indicatiestelling OB-somatiek die sterk wordt aangepast en veel veranderingen op het gebied van indicatiestelling door gemeenten het voorbeeld van categorie 2 naar categorie 1. Cliënten kunnen het allemaal niet volgen. Kortom, meerdere besluiten die veel effect hebben op de thuiszorgmedewerkers en de organisaties. Voor thuiszorgmedewerkers wordt het er niet prettiger op door de onduidelijkheden, de lagere tarieven etc. Dit heeft effect op het feit dat zij met steeds meer werkdruk te maken krijgen. Onze insteek is juist medewerkers te behouden voor de thuiszorg, maar het gevoerde beleid van VWS staat daar vaak haaks op. Het beleid ‘Mensen zolang mogelijk Zelfstandig laten leven’ komt in de verdrukking als er zoveel veranderingen zijn op het gebied van indicatiestelling en korten op de bandbreedte van de indicatie.
Ik betreur deze ontwikkelingen ten zeerste en wil er vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de thuiszorgorganisatie Actie Zorg alles aan doen om de aandacht voor Verbeteringen in de Thuiszorg te behouden en het mogelijk blijven maken om zelfstandig te blijven wonen. Ik reken op de medewerking van beleidsmedewerkers en de politiek.
Achtergrond
‘Geriatrische mondzorg heeft een Hugo Borst nodig’
Met de gratis mondzorg voor kinderen is Nederland een lichtend voorbeeld voor de rest van de wereld. Maar als het over ouderen gaat, laten we een flinke steek vallen: kwetsbare ouderen komen in het verpleeghuis met rottende tanden en erger. Dat moet anders, zeggen Wim van der Torre en Rudolf Hogendoorn van Vitadent.
Nieuws
Van Ark: ‘Digitale zorg moet een vast onderdeel worden en blijven’
De doelstellingen van de nieuwe e-healthmonitor moeten recht doen aan de aanbevelingen van de Algemene Rekenkamer op het terrein van e-health én aan de aanbevelingen van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving in zijn rapport Zorg op afstand dichterbij. Dat schrijft minister Van Ark in een recente Kamerbrief. ‘Dit moet ertoe leiden dat digitale zorg een vast onderdeel is en blijft van de zorg.’