Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Rechter fluit Amsterdam terug om uitvoering Wmo

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De gemeente Amsterdam laat ten onrechte het aantal uren voor de hulp bij het huishouden bepalen door de uitvoerend zorgverlener. Dat is in strijd met de Wmo.
schoonmaak.fotolia.png
fotolia

Afgelopen vrijdag deed de rechtbank Amsterdam uitspraak in een proefproces. 

Proefproces
Het proefproces is aangespannen door Cliëntbelang Amsterdam en richt zich tegen de nieuwe Wmo-procedure van de gemeente Amsterdam. Sinds 1 januari 2015 hanteert Amsterdam een nieuwe procedure bij het toewijzen van hulp bij het huishouden (Hbh) voor Amsterdammers die Hbh in natura ontvangen. De gemeente indiceert voor een ‘schoon en leefbaar huis’ en de zorgaanbieder het aantal uren Hbh per week.

Wmo
De rechtbank oordeelt dat het gemeentebestuur enkel een te bereiken resultaat heeft toegekend, namelijk een ‘schoon en leefbaar huis’. De rechtbank constateert dat het college de wijze waarop dit resultaat kan worden bereikt, heeft overgelaten aan zorgverlener T-zorg die de afsprakenlijst heeft opgesteld. Deze lijst geeft concreet inzicht op welke wijze dit resultaat wordt bereikt. De rechtbank acht deze gang van zaken in strijd met de Wmo. Dit komt omdat het tot de kerntaak van het bestuursorgaan behoort om de rechten en plichten van de cliënt vast te stellen.

Gemeente
Wat er voor nodig is om het resultaat te bereiken en waarop een cliënt recht heeft, is afhankelijk van de feiten en omstandigheden van het individuele geval en kan per geval verschillen. Het is aan het bestuursorgaan om vast te stellen wat het recht inhoudt. Dat is hier ten onrechte niet gebeurd. 

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Deze manier van werken heeft Tzorg met veel gemeenten afgesproken en kan/zal nu in al die gemeenten aangepast moeten worden. Waar zijn het door de gemeenteraden vastgestelde beleid en de keukentafel gespreken voor als Tzorg in de uitvoering het anders interpreteert?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.