Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Rechter oordeelt dat CZ meer ggz moet inkopen

De rechter in Breda oordeelde gisteren dat zorgverzekeraar CZ 75 procent van de kosten voor hulp in een Brabantse verslavingskliniek moet vergoeden. Zorgverzekeraars vrezen dat de kosten in de geestelijke gezondheidszorg door het vonnis onbeheersbaar worden, aldus het NRC-Handelsblad.
Rechter oordeelt dat CZ meer ggz moet inkopen

CZ wil vanaf dit jaar slechts 50 procent vergoeden, omdat er geen contract afgesloten is met de bewuste instelling. De Bredase kliniek was daarop naar de rechter gestapt, zo schrijft het NRC.

Lage vergoedingen
Sinds dit jaar hebben zorgverzekeraars de vergoedingen voor zorginstellingen waarmee zij geen contract heeft, ingrijpend verlaagd. Dat doen zij omdat zij selectiever willen inkopen om zo de kosten in de zorg te beheersen. ‘Er zijn allemaal ons onbekende aanbieders die uit de ruif eten’, zegt een woordvoerder van CZ in de krant. ‘Daarvan moeten wij de kosten blind vergoeden.’

Vrije artsenkeuze
Volgens advocaat Koen Mous van de verslavingskliniek staat die lagere vergoeding op gespannen voet met wetgeving die waarborgt dat patiënten het recht hebben zelf een arts te kiezen. De vergoeding door de verzekeraar mag daarbij geen “hinderpaal” zijn, aldus Mous. De rechter heeft die redenering gevolgd. Mous zegt dat het machtsevenwicht tussen zorgverzekeraars en zorginstellingen is hersteld.

2 REACTIES

  1. Wie denkt de rechter dat hij is om te oordelen dat 25% eigenbijdrage nog net wel kan en dat 26% een hindernis vormt? Het lijkt mij dat 5% voor sommigen een aantoonbaar wezenlijke hindernis is en anderen kunnen de gehele kosten zelf betalen zonder financieel in de problemen te komen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.