Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rechter wijst beroep NPCF tegen fusie af

De patiëntenfederatie NPCF mag niet in beroep tegen de fusie tussen de Brabantse ziekenhuizen Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal en het Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom, nu Bravis Ziekenhuis geheten.
Rechter wijst beroep NPCF tegen fusie af

De Rechtbank Rotterdam heeft op 9 april 2015 uitspraak gedaan in de zaak tussen de NPCF en de Autoriteit Consument & Markt (ACM). NPCF had beroep aangetekend tegen het besluit van ACM om een vergunning te verlenen voor de (bestuurlijke) fusie van de ziekenhuizen in Bergen op Zoom en Roosendaal. NPCF is door de Rechtbank in haar beroep niet ontvankelijk verklaard.

Belangen

De Rechtbank meent dat niet aannemelijk is geworden dat NPCF de collectieve belangen behartigt van patiënten. De NPCF behartigt de gemeenschappelijke belangen van landelijke of regionale patiënten-consumentenorganisaties. Een daarvan is Zorgbelang Nederland, waarvan Zorgbelang Brabant lid is. Zorgbelang Brabant is de directe vertegenwoordiger van de patiënten in het gebied van de fuserende ziekenhuizen. Zorgbelang Brabant heeft zich bij herhaling uitgesproken voor deze ziekenhuisfusie. De Rechtbank beschouwt NPCF niet als een consumentenorganisatie in de zin van de Mededingingswet en verklaart het beroep van NPCF niet ontvankelijk.

Fusieproces

De Raad van Bestuur van het Bravis ziekenhuis, dat op 1 januari 2015 uit de gefuseerde ziekenhuizen is ontstaan, reageert als volgt: ‘Natuurlijk zijn we als zeer direct belanghebbende blij met deze uitspraak. Voor ons betekent de uitspraak dat we ons gesterkt voelen in ons fusieproces dat we in zijn gegaan om de ziekenhuiszorg in West-Brabant te behouden en te verbeteren.’

Concentratie en netwerken

Concentreren of alleen verder? Voor die vraag staan veel zorginstellingen in deze onzekere tijden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.