Zeeuwse zorgorganisaties trokken in februari aan de bel toen bleek dat bij de indicatiestelling voor de WMO – sinds 1 januari een verantwoordelijkheid van gemeenten – bijna alle klanten een alfahulp kregen toegewezen.
Massaontslag afgewend
Voor de thuishulpen van de Zeeuwse zorgorganisaties leek het werk weg te vallen. Een massaontslag dreigde, aldus woordvoerder van de Zeeuwse organisaties Leon Phernambucq, directeur van Zorgstroom.
Maar de Zeeuwse gemeenten hebben goed geluisterd, stelt hij nu tevreden vast. Er ligt een akkoord op tafel waar alle partijen goed mee kunnen leven.
Alle klanten die voor 1 januari een thuishulp hebben toegewezen gekregen, behouden die in ieder geval twee jaar lang. De zorgorganisaties krijgen daarvoor een vergoeding volgens het Zeeuwse tarief van 22 euro per uur.
Indicatiestelling onder revisie
Bij de indicatiestelling gaat het nodige veranderen. In veel Zeeuwse gemeenten was dat tot nu een exercitie via papier en pc. Patiënten kwamen daardoor niet meer goed in beeld, aldus Phernambucq. Voortaan zal in veel meer gevallen een indicatie pas worden afgegeven na een huisbezoek.
Als zorgorganisaties menen dat de indicatie toch niet goed is, dan krijgen ze de mogelijk om dit aan te kaarten bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Ook de bestaande indicaties worden herzien.
Daarnaast zullen mensen met een indicatie voor ondersteunende begeleiding altijd een thuishulp krijgen van de thuiszorg en niet een alfahulp.
Beslisboom CIZ aanpassen
Verder zal de beslisboom van CIZ worden aangepast. Met name het vermogen van patiënten om zelf de regie te voeren over hun huishouden komt niet goed uit de verf.
Verhouding alfahulpen en thuishulpen verandert geleidelijk
Door alle veranderingen zal de verhouding tussen alfahulp en thuiszorgpersoneel bij de indicatiestelling geleidelijk uitkomen op 60-40 procent, verwacht Phernambucq.
Nu is die 95-5 procent. In het verleden, toen de huishoudelijke zorg nog onder de AWBZ viel, was die verhouding 30-70 procent in Zeeland. (ZorgVisie – Bart Kiers)
Lees ook:
– ‘WMO leidt tot verschraling thuiszorg’