Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Refaja en Menzis leggen conflict bij

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Na twee jaar onderhandelen, hebben het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal en zorgverzekeraar Menzis overeenstemming bereikt over de grootte van het A-segment budget.
Refaja en Menzis leggen conflict bij

Refajabestuurder Guus Bruins: “Vanaf eind vorig jaar zijn we weer op een goede manier met elkaar in gesprek gekomen. Wij waarderen het zeer dat ook Menzis bereid is geweest water bij de wijn te doen. We hebben elkaar uiteindelijk in het midden gevonden.”

Meer geld

Het ene meningsverschil ging over een post op de balans voor nieuwbouw. Dit bedrag, van 1,5 miljoen euro, mag nu worden ingezet voor nieuwbouw van het operatiecomplex.

Het andere meningsverschil betrof de schoningscorrecties op de jaarrekeningen van 2008, 2009 en 2010. Deze hadden te maken met de behandelingen die van het vaste A-segment naar het vrije B-prijssegment gingen. Door het compromis kan het Refaja dit jaar over ruim één miljoen euro incidentele baten extra besteden. Ook dit geld wordt besteed aan de nieuwe operatiekamers.

Goed gevuld

Welke operaties er precies zullen plaatsvinden in de vijf nieuwe operatiekamers, staat nog niet vast. Dit heeft mede te maken met de discussie over spreiding en concentratie van de zorg in de regio Oost Groningen en het aangrenzend deel van Drenthe. Hoe de ziekenhuizen de zorg onderling verdelen, is onderwerp van bespreking. Dat de zorgvraag voldoende zal zijn om de operatiekamers te vullen, is volgens bestuurder Bruins door diverse onderzoeken ‘onomstotelijk aangetoond’. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

TNO: ‘Nieuwe ok’s Refaja in 2013′

Actiegroep vecht voor behoud Refaja

Menzis pleit niet voor fusie in Oost-Groningen

Menzis wil betere samenwerking Groningse ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.