Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Reinier de Graaf verlaagt druk op SEH met 75 procent

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Kwetsbare ouderen worden niet meer onnodig opgenomen in het ziekenhuis maar gaan van de SEH rechtstreeks naar een verpleeghuis om daar te revalideren.
Revalidatie Pieter Van Foreest
Revalidatie bij Pieter van Foreest

Dit kan door een samenwerkingsproject van het Reinier de Graaf ziekenhuis, care instelling Pieter van Foreest en zorgverzekeraar DSW.

Wachttijden korter

De nieuwe werkwijze heeft al geleid tot een betere doorstroming en minder lange wachttijden op de SEH. Eline Klooster, woordvoerder van het Reinier de Graaf: ‘De afgelopen drie maanden hebben wij dertig van de veertig ouderen die op de SEH kwamen, direct naar Pieter van Foreest kunnen verwijzen. Daardoor is de druk op de SEH enorm afgenomen. Vorig jaar rond deze tijd moesten we elf keer een opnamestop inlassen. Nu is dat nog niet voorgekomen.’

Ziekenhuiszorg

Het ziekenhuis houdt zijn bedden beschikbaar voor mensen die wel echt ziekenhuiszorg nodig hebben en ook voor de kwetsbare oudere met sociale indicatie is het verblijf in een verpleeghuis beter, vertelt Klooster. ‘Ze krijgen daar een betere behandeling met revalidatie en valpreventie en kunnen meteen werken aan hun herstel.’

Overdracht

Reinier de Graaf en Pieter van Foreest hebben logistieke afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de SEH-arts de overdracht kan regelen met een zorgcoördinator van het verpleeghuis. Pieter van Foreest heeft vijftien kamers gereed gemaakt voor de nieuwe patiëntengroep. Zorgverzekeraar DSW ondersteunt de samenwerking. De verzekeraar heeft aanpassing van de protocollen mogelijk gemaakt. Klooster: Wij mogen nu spoedpatiënten direct verwijzen naar een bed met een lagere zorgindicatie. Eerst mocht dat niet en moest een patiënt van de SEH naar een ziekenhuisbed.’

Sociale indicatie

Jaarlijks komen 800.000 65-plussers op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht, met een kneuzing of breuk na een val. Van hen worden er 322.000 opgenomen zonder medisch-specialistische noodzaak. Dit blijkt uit onderzoek van ActiZ. Deze patiënten zijn vaak tijdelijk niet in staat om zelfstandig thuis te wonen, terwijl een ziekenhuisopname niet noodzakelijk is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.