Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Rel om verborgen camera bij Charim Thuiszorg

Mark van Dorresteijn
Charim Thuiszorg in Veenendaal is in verlegenheid gebracht door het actualiteitenprogramma EenVandaag. Dat heeft met een verborgen camera opnames gemaakt bij cliënten thuis. Charim heeft alle cliënten een brief gestuurd over het feit dat er mogelijk bij hen thuis is gefilmd. Dat meldt dagblad De Gelderlander.
Rel om verborgen camera bij Charim Thuiszorg

De reportage gaat over thuiszorgmedewerkers die handelingen verrichten waarvoor ze niet bevoegd zijn. De aanleiding was een rapport vorig jaar waarin stond dat dit bij veel thuiszorgorganisaties dagelijkse praktijk is. Een medewerkster van EenVandaag heeft zonder dat te laten weten opnames gemaakt bij cliënten van Charim in Veenendaal, Woudenberg en Zeist.

Undercoveractie

Volgens Rufo Petri, woordvoerder van Charim Thuiszorg, is de programmamedewerkster binnengekomen via uitzendbureau Studentenwerk waarmee Charim veel samenwerkt. Charim hoorde van de undercoveractie toen EenVandaag belde voor een reactie. “We hebben zelf nog niks van de uitzending gezien, op één beeldje na.” Daarop is te zien dat de medewerkster een cliënt medicijnen geeft. Dat mocht ze niet doen, beaamt Petri. Volgens Petri zegt EenVandaag dat de undercovermedewerkster die instructies niet heeft gehad. Maar de instelling claimt in het dagblad dat alle nieuwe medewerkers uitgebreide instructie krijgen.

EenVandaag

De uitzending van EenVandaag over Charim Thuiszorg zal morgen, dinsdag 8 februari 2011, te zien zijn om 18.15 uur op Nederland 1. Mocht u de aflevering gemist hebben dan valt deze terug te kijken via Uitzending Gemist. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Rechter: VWS mag thuiszorg niet extra korten in 2011

Medicatie onveilig in thuiszorg en gehandicaptenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

 1. Straffeloos functioneert de Raad van Toezicht, de Raad van Bestuur, de Clientenraad en wellicht enkele meedeinende personeelsleden van Zorggroep Charim uit Zeist nog steeds en doen hun criminele wandaden. Voor Vorstelman is het zo heet onder zijn voeten geworden dat hij een nog lucratiever baantje gaat nemen. Als de overheid niet heel en heel drastisch die bendeleden in de zorg gaat aanpakken gaat het hartstikke fout. Je kunt geen zorgvisie email openen of je leest: Onder verscherpt toezicht — wantoestanden – fraude — verrrijking — slecht beleid etc etc. En onze treurige zieken gehandicapten en oudjes (die het toch al ongelooflijk moeilijk hebben) zijn in handen van die boeven.
  En verdomd als de ellende en verrijking NA JAREN EN JAREN in de publiciteit komt dan komt in Nederland de zin: (dit keer van Zorggroep Charim): De directie zegt de kritiek nu serieus te nemen en de werkomstandigheden snel te gaan verbeteren. Heb je ooit zo’n schurken meegemaakt

 2. Lees alle reacties
 3. ach mensen…laten we ajb ophouden met vingers tikken en wijzen naar…ik bedoel het gaat al jaren zo..en niet alleen bij Charim maar ook vele andere instellingen en huizen.
  we weten allemaal dat het zo niet hoort..en niet kan.
  maar zo zie je maar weer nood breekt wetten…geen voldoende opgeleide personeel die bevoegd en bekwaam zijn en ga zo maar door.
  laten we kijken naar oplossingen…lijkt me beter en als die oplossing is gevonden zal dit probleem zich ook niet meer voordoen…..maar tot die tijd zal dit nog zeker blijven gebeuren.

 4. Ik ken dit probleem, heb bij Charim gewerkt en dit kwam heel veel voor. voorbeeld: een onopgeleide die bij iemand ogen moest druppelen, als je het verkeerde in de ogen druppelt of niet de juiste hoeveelheid dan kan iemand wel blind worden. Ik kijk er niet van op dat Charim na al die jaren nu eens goed op hun vingers word getikt, dat had al veel eerder moeten gebeuren. Veel clienten hebben geleden over de ondeskundigheid van de zorgverleners binnen Charim. Een helpende mag gewoonweg niet injecteren of katheteriseren wat voor cursussen hij zij ook aanvullen gevolgd heeft.

 5. Ik heb als student in de thuiszorg gewerkt. Huishoudelijk werk is prima te doen zonder verder diploma, evenals aandacht geven en luisteren naar mensen. Medicijnen verstrekken zou ik nooit hebben gedaan en mij is wel degelijk duidelijk gemaakt toendertijd dat dat zeker niet de bedoeling was.
  Vrienden van mij die medicijnen studeerden hebben wel meer medische handelingen gedaan, maar ook geen zaken waar zij niet toe bevoegd waren. Ik vind het wel erg makkelijk om meteen naar studenten te wijzen.

 6. Het inhuren van zorgmedewerkers via studentenuitzendbureaus zegt op zich al genoeg. Het zijn studenten, toch? En instructie, daar moet ik erg om lachen! Ten 1ste is instructie niet genoeg, er is een diploma voor nodig. En ten 2de: wanneer worden die mensen geïnstrueerd, in hun eigen vrije tijd? Onbetaald, ha daar ga je niet voor werken, zeker niet als student. Ik keur het maken van opnames met verborgen camera’s niet zomaar goed, in dit soort gevallen is het wel een overtuigend bewijs van gesjoemel met het leven van anderen. Kortom je geld of je leven….

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.