Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Resistente bacterie duikt op in Maasstad Ziekenhuis

Bij 12 patiënten van het Maasstad Ziekenhuis is de multiresistente VRE-bacterie aangetroffen. Dat meldde het ziekenhuis donderdag.
Resistente bacterie duikt op in Maasstad Ziekenhuis

De besmetting werd aanvankelijk bij twee mensen aangetroffen. Nadat ruim 450 oud-patiënten werden opgeroepen om uit te zoeken of zij ook besmet zijn met de bacterie, bleken er nog tien nieuwe besmettingsgevallen te zijn.

Maatregelen

Als dat zo is, moeten er maatregelen worden genomen als ze opnieuw worden opgenomen in een ziekenhuis of een andere zorginstelling, zodat een verdere verspreiding kan worden vermeden.

Schadelijk

De VRE-bacterie kan schadelijk zijn voor mensen met een verstoorde afweer of met een ernstige ziekte. Bij gezonde mensen kan de bacterie geen kwaad.

Slingelandziekenhuis

Tijdens een debat in de Tweede Kamer wees minister Edith Schippers (VWS) erop dat de VRE-bacterie in meerdere ziekenhuizen is aangetroffen, zoals het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Volgende week is er bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een beraad van deskundigen over de bacterie.

Onderzoekscommissie

De Kamer besprak donderdag de uitbraak vorig jaar van de Klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en een onderzoekscommissie hebben hard geoordeeld over het functioneren van de leiding van het ziekenhuis. Binnenkort start een tuchtzaak tegen drie betrokken microbiologen. Ook het Openbaar Ministerie kijkt nog naar de gebeurtenissen. Als gevolg van de uitbraak zijn hoogstwaarschijnlijk drie patiënten overleden

Werk aan de winkel

Schippers zei donderdag dat de zaak haar zeer heeft getroffen. Inmiddels is de situatie bij het ziekenhuis verbeterd, maar is er nog werk aan de winkel.

Paul Smits

In de Kamer is grote onvrede over de hoge beloningen die bestuurders van het ziekenhuis ontvingen, maar Schippers gaf aan dat ze geen bevoegdheden heeft om daartegen op te treden. Ze sprak geen oordeel uit over de nieuwe functie die oud-topman van het ziekenhuis Paul Smits inmiddels in Friesland heeft gekregen. Ook aan zijn ontslagvergoeding bij het Maasstad Ziekenhuis kan Schippers juridisch nog niets doen, hoewel een deel van de Kamer graag zou zien dat hij die ruim 2 ton zou terugstorten. (ANP)

Lees meer:

Ex-bestuurder Maasstad Ziekenhuis wordt interimmer in Friesland

Maasstad biedt nabestaanden opnieuw excuus aan

Antonius Ziekenhuis sluit afdelingen om VRE-bacterie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.