Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Revalidatiearts stoot taken af aan anderhalvelijnszorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Revalidatieartsen van de revalidatiekliniek Kinos zullen hun werk deels overdragen aan anderhalvelijnszorg. Gespecialiseerde fysio- en ergotherapeuten gaan de coördinatie en uitvoering doen van revalidatie bij aandoeningen aan hand en pols. Het onderzoeksproject van Menzis en andere verzekeraars maakt de zorg waarschijnlijk een stuk goedkoper.
revalidatie anderhalvelijnszorg

Lang niet alle zorg die revalidatieartsen nu leveren, hoeft in de gespecialiseerde tweede lijn te gebeuren. Bij revalidatie bij aandoeningen aan hand en pols kunnen gespecialiseerde fysio- en ergotherapeuten ook een deel van de coördinatie en uitvoering op zich nemen. Zorgverzekeraar Menzis en revalidatiekliniek Kinos nemen het initiatief voor een bijzonder project. De uitvoering, regie en coördinatie van het behandeltraject komt voor een groot deel te liggen bij de gespecialiseerde fysio- en ergotherapeut. De revalidatiearts doet alleen nog de intake en is beschikbaar voor overleg. Samen met de patiënt wordt een behandelplan op maat opgesteld. Door deze werkwijze is het mogelijk om kwalitatief goede en doelmatige zorg te leveren tegen een tarief dat circa 30 tot 40 procent lager is dan in de tweedelijnszorg.

Anderhalvelijnszorg

‘Je zou het geen eerste- of tweedelijnszorg, maar anderhalvelijnszorg kunnen noemen’, zegt Harmen van der Linde, revalidatiearts en medisch directeur bij Kinos. ‘De revalidatiearts doet eigenlijk een stapje terug, terwijl de behandelaren wel in staat worden gesteld met elkaar af te stemmen en multidisciplinair samen te werken. Dit stapje terug kan in heel veel gevallen prima, maar voor de patiënten die toch een revalidatiearts nodig hebben om mee te behandelen, is deze natuurlijk beschikbaar.’

Aparte betaaltitel van NZa

Het nieuwe zorgconcept voor hand- en polszorg spreekt ook andere zorgverzekeraars aan. Zilveren Kruis, VGZ, ONVZ, Zorg en Zekerheid, a.s.r. en ENO hebben zich achter het initiatief van Kinos en Menzis geschaard. Joris van Eijck, directeur zorg van mede-initiatiefnemer Menzis: ‘Het is zeer belangrijk om slimme zorginnovaties te stimuleren. Vooral als die leiden tot zorg van een uitstekende kwaliteit tegen de juiste prijs. Maar het is niet altijd eenvoudig. In Nederland moet een behandeling namelijk altijd een “betaaltitel” hebben, zodat netjes kan worden geregistreerd wat voor zorg er is geleverd. Omdat dit nieuwe concept geen betaaltitel heeft, is deze voor de proefperiode los aangevraagd bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).’ Die toestemming en medewerking van de NZa is er gekomen. Mark Smeenge, directeur Kinos: ‘De samenwerking met zowel de NZa als met alle zorgverzekeraars is optimaal verlopen, waardoor we nu al groen licht hebben gekregen.’

Onderzoek naar kwaliteit anderhalvelijnszorg

Jaarlijks ondergaan vele duizenden patiënten in Nederland revalidatiezorg voor hun hand of pols. ‘De komende drie jaar gaan we deze vorm van zorg inzetten. Tegelijkertijd volgen we de resultaten nauwgezet’, zegt medisch directeur Van der Linde. ‘We onderzoeken of deze manier van werken succesvol is. We vergelijken of deze anderhalvelijnszorg even goed werkt als de duurdere tweedelijnsrevalidatie. Alle voorbereidende gesprekken met de NZa en de zorgverzekeraars waren zeer positief en constructief. Wij geloven dat dit concept tegemoet komt aan de wens tot doelmatig werken. Daarnaast geloof ik dat deze manier van werken dezelfde hoge kwaliteit van revalidatie oplevert.’

Later vandaag verschijnt een achtergrondartikel over dit project op de website van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Mooi initiatief. Wel belangrijk om er op te letten dat we op deze manier niet eerstelijnszorg in een tweedelijnsjasje verpakken.
    Een belangrijk knelpunt blijft natuurlijk de beperkte aanspraak op fysiotherapie. Als eerstelijns- of anderhalvelijnszorg. Dat wordt op deze manier wel omzeild, maar niet opgelost.
    Ik ben benieuwd naar de visie van het Zorginstituut.

  2. Lees alle reacties
  3. Binnen Friesland werkt een dergelijk initiatief al sinds 3 jaar. Het hand en polscentrum behandelt de patiëntengroep volledig als 1ste lijn de patiënten, waarbij de Revalidatie Artsen van Revalidatie Friesland slechts de meest complexe problematiek nog in behandeling nemen.

  4. Niet alleen goedkoper door de juiste deskundigheid dichtbij de klant, maar ook beter door de praktische effecten op het dagelijkse bestaan van klanten en hun omgeving.

    Kortom waardegedreven vanuit klantperspectief .
    Pascal, van harte!

    Als ik je in overweging mag geven: kies als zorgverzekeraar voor een model vanuit klantperspectief . Een model dat ook de outcome kan vaststellen zodat je als verzekeraar de fysio en ergo ook een tarief kunt geven wat hoger is dan de tarieven van aanbieders die deze outcome niet kunnen garanderen. Het Improvement Model van de stichting BIM is een model wat ‘bewezen vanuit klantperspectief ‘, de waarde in beeld brengt. En dit maakt de waardegedreven bekostiging van de NZa in 1 keer mogelijk. Dat scheelt je een hoop werk!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.