Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rijnstate gaat zelf stroom opwekken met bedpo’s

Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem wil afval gaan vergisten en zo zelf stroom gaan opwekken. Daarvoor stapt het ziekenhuis zoveel mogelijk over op afbreekbare wegwerpartikelen zoals operatiejassen en koffiebekers. Die worden na gebruik vermalen en omgezet in biogas.
Rijnstate gaat zelf stroom opwekken met bedpo's
Foto: Ziekenhuis Rijnstate

In het Reinier de Graafziekenhuis in Delft wordt al sinds 2010 op dezelfde manier afval vergist. Rijnstate wil daarvoor net als het ziekenhuis in Delft een speciaal afvalverwerkingssysteem aanschaffen dat onder meer bestaat uit 51 vermalers die op verschillende plekken in het ziekenhuis worden geïnstalleerd. Dat meldt RTLZ.

Wegwerpartikelen van afbreekbaar plastic, zoals bedpo’s, bloedzakken en koffiebekers worden na het gebruik door de vermaler klein gemaakt en verdwijnen via het riool. Naast het ziekenhuis komt een installatie die de inhoud van het riool kan zuiveren en vergisten tot biogas.

Afval

Het ziekenhuis in Arnhem heeft laten onderzoeken welke artikelen allemaal van afbreekbaar materiaal kunnen worden gemaakt, zodat zoveel mogelijk kan worden vergist. Uit het onderzoek van Wageningen UR bleek dat jaarlijks tenminste 160.000 kilo materiaal wordt gebruikt dat (deels) vergist zou kunnen worden.

Innovatie

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.